Rijden na inlevering rijbewijs strenger bestraft

Vanaf 1 maart 2013 zal strenger worden opgetreden tegen bestuurders die rijden met een motorrijtuig nadat ze hun rijbewijs hebben ingeleverd. Ook het te laat inleveren van het rijbewijs bij de griffie na een veroordeling tot verval van recht tot sturen zal strenger worden bestraft.

Rijbewijs niet tijdig inleveren

Wie wordt veroordeeld tot het verval van recht tot sturen, moet binnen de vier dagen na de kennisgeving zijn of haar rijbewijs inleveren bij de griffie van de rechtbank in kwestie. Tot nu toe was er geen specifieke sanctie voor wie dat niet tijdig deed. Het werd behandeld als een overtreding van eerste graad, met een boete van 10 tot 250 euro.

Wie hier na 1 maart 2013 zijn rijbewijs te laat inlevert, kan worden veroordeeld tot een geldboete van 200 tot 2.000 euro en een rijverbod van minstens een maand. Bij verzachtende omstandigheden kan de rechter de boete verminderen tot minimaal 1 euro. De straffen worden verdubbeld bij een herhaling van de feiten binnen de drie jaar.

Sowieso heeft het weinig nut om het rijbewijs laattijdig in te leveren, omdat de termijn automatisch wordt verlengd.

Rijden na inleveren rijbewijs

Wie met een motorrijtuig rijdt nadat hij of zij het rijbewijs bij de griffie had ingeleverd, kan hiervoor worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 dagen tot 1 jaar en een geldboete van 500 tot 2.000 euro. De rechter moet ook verplicht een rijverbod uitspreken van minstens drie maanden en maximaal vijf jaar.

De straffen worden verdubbeld voor wie vanaf 1 maart 2013 toch nog met de wagen rijdt na het inleveren van het rijbewijs en in de voorgaande drie jaren al eens was veroordeeld voor dergelijke feiten.

19.07.2018

Federale regering wil meer informatie op de Car-Pass Read more

02.07.2018

Verbeterde ADR-versie geldt vanaf 3 juli op de Vlaamse weg Read more

29.06.2018

Arbeidsongevallen bij uitzendkrachten Read more

27.06.2018

Ge´ndexeerde tarieven verkeersbelasting en BIV vanaf 1 juli 2018 Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]