Is uw vereniging goed verzekerd?

Een vereniging is aansprakelijk voor de schade die de leden tijdens de activiteiten aan derden of onderling aan elkaar toebrengen. Deze risico’s kunnen gedekt worden door een verzekering ‘burgerlijke aansprakelijk voor een culturele of folkloristische vereniging’. In dergelijke polissen kan daarnaast ook een de aansprakelijkheid worden verzekerd tegenover de gebouwen die de vereniging huurt of de ongevallen die de leden overkomen tijdens de activiteiten. Voor feitelijke verenigingen is het extra belangrijk om goed verzekerd te zijn, want anders kunnen de leden persoonlijk aangesproken worden. Een recent vonnis van het hof van beroep te Gent maakt dit nog op een pijnlijke manier duidelijk.

Na afloop van de carnavalstoet in 2004 stalde een Aalsterse carnavalsvereniging haar praalwagen in een loods die ze hiervoor had gehuurd. De tractor die de wagen had getrokken, vliegt die nacht echter in brand wegens een oververhitte motor. De schade aan de loods en goederen van ondernemingen die er lagen opgeslagen bedroeg bijna 1 miljoen euro. Iedere carnavalsvereniging in Aalst is via de stad verzekerd voor het gebruik van de praalwagen in het verkeer, maar verzekeraar Ethias weigerde dekking te verlenen omdat de wagen op dat moment niet deelnam aan het verkeer. In eerste aanleg kreeg de verzekeraar nog ongelijk, maar het hof van beroep van Gent heeft wel de redenering van Ethias gevolgd. De dertig leden van de carnavalsgroep moeten nu persoonlijk opdraaien voor de schade, aangezien het toen nog een feitelijke vereniging was. De schade bedraagt die door interesten en gerechtskosten bijna 1,5 miljoen euro, oftewel zo'n 50.000 euro per lid.

Wauthier Robyns, woordvoerder van Assuralia, raadt verenigingen aan om goed verzekeringsadvies in te winnen om dergelijke situaties te vergelijken. Een vereniging is aansprakelijk voor de schade die de leden tijdens de activiteiten aan derden of onderling aan elkaar toebrengen. Voor verenigingen zijn er verschillende oplossingen om zich te laten verzekeren. Het is ook geen slecht idee om de feitelijke vereniging om te vormen tot een VZW. Ook deze moeten voldoende verzekerd zijn, maar bij niet gedekte schadegevallen zijn de individuele leden niet aansprakelijk.

24.11.2020

Rechtstreekse vordering, verhaal en regres Read more

20.11.2020

België implementeert nieuwe Europese drone-wetgeving, regels in werking op 31 december 2020 Read more

16.11.2020

Arbeidsongeschiktheid zelfstandigen: ziekenfondsen kunnen tijdelijk uitkering betalen voor ziektedagen voorafgaand aan ondertekening getuigschrift Read more

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]