Autosleutels kwijt? Neem voorzorgsmaatregelen!

Wie een (kleine) omniumverzekering voor zijn voertuig heeft, is daarbij ook verzekerd voor diefstal. Deze dekking voorziet een schadevergoeding als de wagen wordt gestolen of een beschadigd geraakt bij een (poging tot) diefstal. Voor deze dekking worden in de algemene voorwaarden doorgaans wel een aantal voorzorgsmaatregelen. Wie deze niet naleeft, loopt het gevaar dat de verzekeraar na de diefstal niet tussenkomt.

Wat deze maatregelen precies inhouden varieert naar gelang het verzekeringscontract. Zo zal de omniumverzekering niet tussen komen bij diefstal van een voertuig wanneer het onbeheerd is achtergelaten en:

de deuren of de kofferruimte is niet op slot;

de ruiten of het (schuif)dak zijn niet gesloten;

de sleutels zijn in of op het voertuig achtergebleven;

het door de verzekeraar vereiste anti-diefstalsysteem niet is ingeschakeld of het uitschakelingsmechanisme is in het voertuig achtergebleven.

Is het voertuig echter in een individuele garage gestald en er zijn sporen van braak, dan zal de verzekeraar alsnog tussenkomen.

Bij diefstal van het voertuig zal de verzekeraar vaak aan de eigenaar vragen om de beide contactsleutels te kunnen voorleggen.

Wanneer men vaststelt dat een van de autosleutels vermist is, kan men best zijn voorzorgen nemen, zoals een recent gepubliceerd arrest van het hof van beroep te Brussel aantoont.

De aanleiding voor dit arrest was de diefstal van een vrij recente wagen die op straat geparkeerd stond, waarbij de politie geen sporen van braak heeft kunnen aantreffen. De eigenaar kon maar een van de twee contactsleutels voorleggen en verklaarde aan de verzekeraar dat hij de andere sinds een drietal weken kwijt was. De uitbater van een tegenovergelegen nachtwinkel had die nacht niets verdacht opgemerkt. De verzekeraar weigert de schadevergoeding uit te betalen.

Zowel de rechter in eerste aanleg als in beroep oordelen dat het voertuig gestolen moet zijn met deze sleutel, temeer daar de eigenaar had verklaard dat het alarmsysteem was ingeschakeld en de uitbater van een tegenovergelegen nachtwinkel niets verdacht gemerkt had.

Het hof van beroep stelde dat de eigenaar na het verdwijnen van de sleutel de nodige maatregelen had moeten nemen, zijnde de politie of de verzekeraar hiervan op de hoogte brengen en ofwel de sloten van het voertuig had moeten laten aanpassen, ofwel het voertuig in een garage had moeten stallen. Alleszins had de eigenaar voorzorgsmaatregelen moeten nemen, en het gebrek hieraan werd door de rechtbank gelijkgesteld met het niet-vergrendeld achterlaten van het voertuig.

30.09.2020

Wetsvoorstel: verzekeraars mogen geen informatie verzameld door gezondheidstrackers gebruiken Lees meer

21.09.2020

Groene kaart vanaf nu elektronisch beschikbaar? Lees meer

14.09.2020

Maximale rentevoet voor levensverzekeringen van lange duur blijft 2% Lees meer

07.09.2020

COVID-19: vervallen voorlopige rijbewijzen geldig tot en met 31 december Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]