Kettingsbotsing in Zonnebeke: slachtoffers ontvangen snel een vergoeding

Op 3 december deed er zich op de A19 te Zonnebeke een zware kettingbotsing voor. Omdat het om een zeer complex ongeval gaat, zou het verschillende maanden of jaren kunnen duren vooraleer de verdeling van aansprakelijkheid is uitgeklaard, wat zou betekenen dat heel wat slachtoffer lang moeten wachten een schadevergoeding.

Een week na de kettingbotsing heeft beroepsvereniging van de verzekeringsondernemingen Assuralia aangekondigd dat de verbintenisverklaring rond kettingbotsingen van toepassing is. Dit betekent dat de slachtoffers niet de uitkomst moeten afwachten van een waarschijnlijk langdurige en complexe procedure, maar dat de aansprakelijkheidsverzekeraar van hun voertuig (een deel van) de schade zullen vergoeden.

Lichamelijke schade

Voor de lichamelijke schade kunnen de bestuurders in dit geval aankloppen bij de aansprakelijkheidsverzekeraar van hun voertuig. De lichamelijke schade van de passagiers wordt sowieso geregeld volgens het principe van de zwakke weggebruikers, wat wil zeggen dat de verzekeraars van alle voertuigen die bij het ongeval betrokken zijn kunnen worden aangesproken.

Wie verzekerd is voor arbeidsongevallen, ongevallen privéleven en/of hospitalisatie, zal door zijn verzekeraar worden vergoed voor de medische kosten en/of het inkomstenverlies.

Materiële schade

Voor de stoffelijke schade kan de schadeleider zich in de eerste plaats richten tot zijn omniumverzekeraar. In dit geval neemt de verzekeraar ook 50% van de vrijstelling en 50% van de takelkosten op zicht (als deze niet zijn inbegrepen in de polis). Is het voertuig niet omnium verzekerd, zal de aansprakelijkheidsverzekeraar nu de helft van de materiële schade en van de takelkosten op zich nemen.

Voor de overige materiële schade en eventuele morele schade zal wel de normale procedure gevolgd worden, en moet dus gewacht worden tot de verdeling van de aansprakelijkheid is uitgeklaard. Hiervoor kunnen de slachtoffers beroep doen op de rechtsbijstandverzekering.

24.11.2020

Rechtstreekse vordering, verhaal en regres Read more

20.11.2020

BelgiŽ implementeert nieuwe Europese drone-wetgeving, regels in werking op 31 december 2020 Read more

16.11.2020

Arbeidsongeschiktheid zelfstandigen: ziekenfondsen kunnen tijdelijk uitkering betalen voor ziektedagen voorafgaand aan ondertekening getuigschrift Read more

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]