Kettingsbotsing in Zonnebeke: slachtoffers ontvangen snel een vergoeding

Op 3 december deed er zich op de A19 te Zonnebeke een zware kettingbotsing voor. Omdat het om een zeer complex ongeval gaat, zou het verschillende maanden of jaren kunnen duren vooraleer de verdeling van aansprakelijkheid is uitgeklaard, wat zou betekenen dat heel wat slachtoffer lang moeten wachten een schadevergoeding.

Een week na de kettingbotsing heeft beroepsvereniging van de verzekeringsondernemingen Assuralia aangekondigd dat de verbintenisverklaring rond kettingbotsingen van toepassing is. Dit betekent dat de slachtoffers niet de uitkomst moeten afwachten van een waarschijnlijk langdurige en complexe procedure, maar dat de aansprakelijkheidsverzekeraar van hun voertuig (een deel van) de schade zullen vergoeden.

Lichamelijke schade

Voor de lichamelijke schade kunnen de bestuurders in dit geval aankloppen bij de aansprakelijkheidsverzekeraar van hun voertuig. De lichamelijke schade van de passagiers wordt sowieso geregeld volgens het principe van de zwakke weggebruikers, wat wil zeggen dat de verzekeraars van alle voertuigen die bij het ongeval betrokken zijn kunnen worden aangesproken.

Wie verzekerd is voor arbeidsongevallen, ongevallen privéleven en/of hospitalisatie, zal door zijn verzekeraar worden vergoed voor de medische kosten en/of het inkomstenverlies.

Materiële schade

Voor de stoffelijke schade kan de schadeleider zich in de eerste plaats richten tot zijn omniumverzekeraar. In dit geval neemt de verzekeraar ook 50% van de vrijstelling en 50% van de takelkosten op zicht (als deze niet zijn inbegrepen in de polis). Is het voertuig niet omnium verzekerd, zal de aansprakelijkheidsverzekeraar nu de helft van de materiële schade en van de takelkosten op zich nemen.

Voor de overige materiële schade en eventuele morele schade zal wel de normale procedure gevolgd worden, en moet dus gewacht worden tot de verdeling van de aansprakelijkheid is uitgeklaard. Hiervoor kunnen de slachtoffers beroep doen op de rechtsbijstandverzekering.

30.01.2017

Rechtsplegingsvergoeding komt toe aan rechtsbijstandsverzekeraar Read more

23.01.2017

Assuralia lanceert elektronisch aanrijdingsformulier Crashform® Read more

06.01.2017

Waartoe dient een groene kaart? Read more

27.12.2016

Ik heb met een niet-verzekerde auto een ongeval veroorzaakt. Nu zou ik graag weten of het slachtoffer schadeloosgesteld zal worden en of ik problemen kan krijgen. Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]