Drie jaar op rij minder schadegevallen in BA Auto

In 2013 vonden er gemiddeld 1.190 auto-ongevallen per dag plaats waarbij de aansprakelijkheidsverzekeraar moest tussenkomen. Dat is 8,4% minder dan in 2010, toen er iedere dag circa 1.300 auto-ongevallen gebeurden. Dat blijkt uit de jaarlijkse Assuralia-enquête over de evolutie van de schadefrequentie in de tak BA motorrijtuigen.

Tot 2010 ging de schadefrequentie in deze verzekeringstak jaar na jaar in stijgende lijn. Toen bereikte deze haar hoogtepunt met naar schatting 474.483 schadegevallen, het hoogste aantal sinds de metingen. Sindsdien ging het aantal jaarlijks achteruit, om in 2013 uit te komen op naar schatting 434.771 schadegevallen.

De daling van de schadefrequentie is toe te schrijven aan een combinatie van verschillende factoren. Ten eerste viel de hoge schadefrequentie uit 2010 deels te verklaren door de weersomstandigheden: er viel meer neerslag dan gemiddeld en er waren maar liefst 27 winterse dagen. Daarnaast is er een verhoogde aandacht voor verkeersveiligheid: de wegen worden steeds veiliger ingericht en de opgedreven controles missen hun doel niet.

Bovendien zijn de moderne wagens veel veiliger dan tien jaar geleden. Nagenoeg elk nieuw voertuig is vandaag standaard uitgerust met tal van veiligheidssystemen, zoals ESP, automatische remsystemen, parkeerassistentie.

In BA Toerisme en Zaken (tweewielers, taxi's, huurvoertuigen, bussen en vervoer van zaken) vond eveneens een daling van het aantal schadegevallen plaats. Deze heeft zich overigens een jaar vroeger ingezet dan bij de andere voertuigen.

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Lees meer

07.10.2020

Beheerscomité zelfstandigen moet onrechtmatig betaalde arbeidsongeschiktheidsuitkeringen altijd terugvorderen van wie corona-overbruggingsrecht krijgt Lees meer

02.10.2020

Wegcode geldt niet voor prioritaire voertuigen die dringende opdracht uitvoeren (op enkele verkeersregels na) Lees meer

30.09.2020

Wetsvoorstel: verzekeraars mogen geen informatie verzameld door gezondheidstrackers gebruiken Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]