Kwalificatiekaart bewijst nascholing vakbekwaamheid buitenlandse vrachtwagen- en buschauffeurs

Buitenlandse vrachtwagen- en buschauffeurs die in ons land de verplichte nascholing hebben gevolgd om te voldoen aan de vereisten van vakbekwaamheid, kunnen vanaf 1 december 2014 een ‘kwalificatiekaart bestuurder’ krijgen als hun land van herkomst onze getuigschriften van nascholing niet erkent. De federale regering wil hiermee vermijden dat de chauffeurs zonder geldig rijbewijs vallen.

Europa eist immers dat alle vrachtwagen- en buschauffeurs in het bezit zijn van een bewijs van vakbekwaamheid. Dit betekent dat ze - naast het gewone rijbewijs C, C1, C1+E, D, D1 of D1+E ook een extra opleiding moeten volgen. Die opleiding bestaat uit een deel basiskwalificatie en een deel nascholing of permanente vorming. De regeling geldt sinds 9 september 2008 voor rijbewijzen D en D1 en sinds 9 september 2009 voor rijbewijzen C en C1. Chauffeurs die hun rijbewijs vóór die datum behaalden, zijn vrijgesteld van de basiskwalificatie. Maar alle chauffeurs moeten 35 uur nascholing volgen om het bewijs van vakbekwaamheid met 5 jaar te verlengen. Dus ook chauffeurs die hun rijbewijs al hadden voor de inwerkingtreding van de vakbekwaamheidsregels. En dat vanaf 10 september 2015 voor groep D en 10 september 2016 voor groep C.

Wanneer een chauffeur aan de opleidingsvereisten voldoet, krijgt hij code 95 op zijn rijbewijs. Pas dan is het rijbewijs in principe geldig. Maar heel wat Belgische transportfirma's doen beroep op buitenlandse chauffeurs. Wanneer zij de opleidingen volgen in ons land, worden de opleidingscertificaten vaak niet erkend in hun land van herkomst, zoals in Frankrijk. De vermelding van code 95 op het rijbewijs wordt daar niet erkend. Bestuurders krijgen daar een kwalificatiekaart. Een mogelijkheid die door Europa werd voorzien.

Ons land kiest nu ook voor dit systeem, zij het beperkt. Alleen buitenlandse chauffeurs die hier hun nascholing hebben gevolgd, kunnen een kwalificatiekaart krijgen wanneer het land waarin ze hun verblijfplaats hebben de Belgische getuigschriften van nascholing niet erkent. België zal de kaarten uitreiken volgens het model uit de richtlijn.

Bestuurders kunnen hiervoor terecht bij de FOD Mobiliteit. Om de kaart te ontvangen, dienen ze een aanvraag tot verlenging van hun vakbekwaamheid in. Daarbij leveren ze het bewijs dat ze de nascholing in ons land hebben gevolgd.

Een kwalificatiekaart kost 20 euro. De minister kan dat bedrag aanpassen aan de consumptieprijsindex.

24.11.2020

Rechtstreekse vordering, verhaal en regres Read more

20.11.2020

België implementeert nieuwe Europese drone-wetgeving, regels in werking op 31 december 2020 Read more

16.11.2020

Arbeidsongeschiktheid zelfstandigen: ziekenfondsen kunnen tijdelijk uitkering betalen voor ziektedagen voorafgaand aan ondertekening getuigschrift Read more

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]