Allianz Risk Barometer 2015: computercriminaliteit en politieke risico's zijn grootste stijgers

In een steeds meer genetwerkte economie, worden ondernemingen steeds gevoeliger voor onderbrekingen in hun bedrijfsketen. Tegelijkertijd worden ze nog steeds bedreigd door traditionele factoren zoals business interruption (BI) en ‘supply chain’ risico’s (46%), natuurrampen (30%) en brand en explosies (27%). Deze staan in de ranglijst van de belangrijkste ondernemingsrisico’s helemaal bovenaan, zo blijkt uit de vierde Allianz Risk Barometer 2015. Cyberrisico’s (17%) en politieke risico’s (11%) zijn de sterkste stijgers. Voor deze studie werden meer als 500 risk managers en bedrijfsverzekeringenexperts van binnen en buiten Allianz bevraagd.

Het risico 'Cybercriminaliteit en IT-pannes' zet zijn opmars in de Allianz Risk Barometer verder en komt voor het eerste in de top 5 van de belangrijkste bedrijfsrisico's. In Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten komt het zelfs in de top 3 te staan. Reputatieschade (61%) en bedrijfsonderbreking (49%) worden beschouwd als de belangrijkste oorzaak van economische schade ten gevolge van een dergelijk incident.

Hoewel men zich meer bewust is van cyber risico's, onderschatten nog veel bedrijven de impact. Ook budgettaire beperkingen zijn een reden waarom bedrijven niet beter zijn voorbereid op dergelijke incidenten.

Politieke en sociale beroering is een veel grotere zorg voor bedrijven in 2015, met een stijging van negen plaatsen tot de negende positie. Het is bovendien de op een na belangrijkste oorzaak voor de verstoring van de aanvoerketen, na natuurrampen.

BI en 'supply chain' risico's staan voor het derde jaar op rij op nummer 1. Bijna de helft van de bevraagden zetten dit risico in hun top 3. De belangrijkste oorzaken zijn brand en natuurrampen. De onderbreking van de bedrijfsactiviteiten zorgt vaak voor een hogere kost dan de fysieke schade.

Wat betreft risico's op lange termijn worden vooral klimaatverandering, natuurrampen en “ontwrichtende technologieën” zoals 3D-printers en nanotechnologie genoemd.

24.11.2020

Rechtstreekse vordering, verhaal en regres Read more

20.11.2020

België implementeert nieuwe Europese drone-wetgeving, regels in werking op 31 december 2020 Read more

16.11.2020

Arbeidsongeschiktheid zelfstandigen: ziekenfondsen kunnen tijdelijk uitkering betalen voor ziektedagen voorafgaand aan ondertekening getuigschrift Read more

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]