Aantal vrouwen met aanvullend pensioen sterk gestegen

Het aantal vrouwen met een aanvullend pensioen is de voorbije jaren sterk gestegen, tot meer dan 40% van de werknemers met een aanvullend pensioen. Dat meldt de Standaard op basis van cijfers die CD&V-kamerlid Sonja Becq had opgevraagd bij minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). De stijging is vooral te danken aan de opstart van de sectorplanen in de social profit, waar veel vrouwen actief zijn.

In 2011 hadden ongeveer 1,9 miljoen werknemers een aanvullend pensioen. Slechts een derde van hen waren vrouwen. Deze scheeftrekking was een van de belangrijke redenen van de loonkloof. Vrouwen hebben doorgaans een lager wettelijk pensioen dan mannen omdat ze minder verdienen en vaker hun loopbaan onderbreken of deeltijds werken.

In 2014 was het aantal werknemers met een aanvullend pensioen gestegen tot 2,4 miljoen. Meer dan twee derde van de nieuwkomers is een vrouw, waardoor ze nu 40,28% uitmaken van alle werknemers met een aanvullend pensioen.

De toename is te verklaren omdat de socialprofitsector de voorbij jaren sectorplannen heeft opgestart. Deze sector telt veel vrouwelijke werknemers.

Sonja Becq vraagt om de tweede pensioenpijler veralgemenen naar elke sector en beroepscategorie om de aanvullende pensioenrechten nog evenwichtiger te verspreiden over mannen en vrouwen. “Het is positief dat een groeiend aantal mensen de kans krijgt om een aanvullend pensioen op te bouwen, maar er is nog heel wat marge om meer mensen van dit systeem gebruik te laten maken.”

24.08.2020

Aansprakelijkheid voor een ongeval Lees meer

03.08.2020

Vrijstelling van BIV voor elektrische voertuigen en nieuwe nummerplaten Lees meer

23.07.2020

Vlaamse vrijstelling sociale zekerheidsbijdragen koopvaardij vanaf juli uitgebreid naar kraanschepen, steenstorters, onderzoeksschepen en schepen voor bouwactiviteiten Lees meer

10.07.2020

COVID-19 is beroepsziekte in cruciale sectoren en essentiŽle diensten Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]