De wereld heeft een ‘Cyber WHO’ nodig

Eind april hebben de Zwitserse verzekeringsgroep Zurich en ESADEgeo, een vooraanstaande denktank op het vlak van ‘global governance’, een rapport gepubliceerd met de titel ‘Global Cyber Governance: Preparing for New Business Risks’. Hierin worden de uitdagingen voorgesteld waarmee ondernemingen geconfronteerd worden op het vlak van digitale veiligheid. De situatie is ernstig.

“Momenteel zijn de slechteriken aan de winnende hand.” Dat zegt Luca Ravazzolo van Zurich Insurance Group. “Ze gaan waar ze willen en doen wat ze willen, zonder angst dat ze gestopt zouden worden. Want voor iedere organisatie die cyberaanvallen succesvol afweert, zijn er veel anderen die hier niet in slagen.

De huidige toestand van 'cyber governance' schiet tekort. Bedrijven in bijna alle sectoren zijn blootgesteld aan digitale bedreigingen, die enorme schade kunnen teweegbrengen op het vlak van reputatie, maar ook fysieke verliezen, aansprakelijkheid en toezichtkosten. Indien ze niet aangepakt worden, kunnen cyberrisico's de technische en economische ontwikkeling schaden.

“De voorbije 12 maanden was er een luide wake-up-call voor wie het wilde horen,” aldus Luca Ravazzolo. “Het aantal gerapporteerde cyberveiligheidincidenten is significant gestegen, evenals de gemiddelde schade per incident. Cyberrisico's hangen steeds vaker samen met andere globale risico's, waardoor bedrijven in een steeds complexere omgeving moeten werken. Cyberveiligheid is een wereldwijd gegeven, maar de cyber security frameworks zijn dat niet.”

Georganiseerde misdaad is slechts het begin van de problemen voor de bedrijven. Bij een aantal cyberaanvallen op bedrijven waren ook overheden en andere actoren betrokken, als is het vaak moeilijk om de echte verantwoordelijken te identificeren.

De weg naar internationale samenwerking op dit vlak is lang, zo stelt het rapport. Geopolitieke spanningen en ideologische verschillen omtrent de aanpak zorgen ervoor dat krachtige en effectieve instelling op het vlak van global governance niet mogelijk zijn. Bij de bestaande instelling ligt de focus te veel op Europa en Noord-Amerika.

Het rapport doet enkele aanbevelingen aan beleidsmakers, zoals de oprichting van een cybertegenhanger van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de oprichting van een 'G20 + 20 Cyber Stability Boards, waarbij de nodige stappen gezet moet worden dat dit niet beïnvloed wordt door geopolitieke spanningen, en het aanmoedigen van publiek-private samenwerking. Daarnaast spoort het bedrijven aan om ook hun eigen cyber governance onder de loep te nemen.

Het volledige rapport kan hier geraadpleegd worden.

24.08.2020

Aansprakelijkheid voor een ongeval Lees meer

03.08.2020

Vrijstelling van BIV voor elektrische voertuigen en nieuwe nummerplaten Lees meer

23.07.2020

Vlaamse vrijstelling sociale zekerheidsbijdragen koopvaardij vanaf juli uitgebreid naar kraanschepen, steenstorters, onderzoeksschepen en schepen voor bouwactiviteiten Lees meer

10.07.2020

COVID-19 is beroepsziekte in cruciale sectoren en essentiële diensten Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]