Groot onderzoek naar ongevallen met vrachtwagens

Dit jaar zijn al minstens tien mensen omgekomen doordat een trucker inreed op de staart van een file. Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) start nu op vraag van de transportsector een diepgaand onderzoek naar alle zware ongevallen met vrachtwagens.

"Omdat er te veel ongevallen gebeuren en omdat niemand precies weet wat de oorzaak is van al die incidenten", zegt de topman van transportorganisatie Febetra in de kranten.

De druppel voor Febetra was een ongeval met een truck waarbij donderdag een deel van de Brusselse Ring zestien uur lang moest worden afgesloten. Bij dat ongeval lieten 2 mensen het leven en werden 2 anderen zwaargewond.

Het BIVV is al begonnen met de voorbereiding van een analyse naar de oorzaken van ongevallen met vrachtwagens. In de eerste fase bekijkt het instituut welke ongevallen in aanmerking komen. In het voorjaar van 2016 volgt een analyse van de pv's van die ongelukken.

Buitenlands onderzoek is er al, en dat leert dat vooral menselijke fouten aan de basis liggen van een ongeval. Van oververmoeidheid tot sms'en of de krant lezen op het dashboard: tal van oorzaken spelen mee. Maar ook de opleiding van chauffeurs moet worden bekeken. "In België zit die wel goed", zegt Philippe Degraef van Febetra in de kranten, "maar de helft van de vrachtwagens op onze wegen komt uit het buitenland. We horen dat nieuwe lidstaten van de Europese Unie veel nonchalanter en soepeler omspringen met de criteria om een rijbewijs te halen. Dat is zorgwekkend, al kunnen we dat niet bewijzen".

Mogelijk speelt ook de staat van de vrachtwagens. Eerder dit jaar bleek dat één op de acht lukraak gecontroleerde vrachtwagens en bussen op onze wegen technisch zo slecht in orde zijn, dat ze niet verder mogen rijden.

Bron: Sentral

29.03.2018

Herhaaldelijk rijden zonder verzekering harder aangepakt Lees meer

23.03.2018

Houder kentekenplaat van geflitst voertuig moet identiteit bestuurder meedelen Lees meer

14.03.2018

Helft minder ongevallen na analyse rijstijl vrachtwagenchauffeurs Lees meer

08.03.2018

Wegcode wijzigt voor vrachtwagens, autocars en landbouwvoertuigen op 1 april Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]