Verzekeringspremie op basis van rijgedrag

Verschillende maatschappijen hebben formules in de maak die de premie bepalen op basis van het rijgedrag. Voorzichtige chauffeurs zouden op die manier beloond kunnen worden voor hun rijgedrag.

Pay how you drive

Binnen de verzekeringssector wordt al verschillende jaren onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om de verzekeringspremie deels te laten afhangen van het rijgedrag van de chauffeur. Dit kan gemonitord worden aan de hand van een 'zwarte doos' die ingebouwd wordt in het voertuig, een dongle die simpelweg ingeplugd dient te worden of een app op de smartphone van de bestuurder. Op die manier worden verschillende gegevens geregistreerd, zoals de gps-coördinaten (om zo de snelheid te bepalen), de versnelling of vertraging van het voertuig en/of de g-krachten die het voertuig in een bocht ondergaat.

Op basis van deze gegevens kan een profiel van de bestuurder opgesteld worden. Voorzichtige bestuurders kunnen in dat geval beloond worden met korting op hun premie. Op die manier wordt voorzichtig rijgedrag gestimuleerd.

Jongeren in het verkeer

Jongeren lopen een groter risico in het verkeer. Volgens cijfers van het Belgisch Instituut van Verkeersveiligheid vertegenwoordigen jongeren (18 tot 24 jaar) 11% van de volwassen bevolking, maar bijna 20% van de automobilisten die betrokken zijn bij een dodelijk ongeval. Voor tijdens de eerste duizenden kilometers is het risico bijzonder hoog.

Deze statistische scheeftrekking is een van de redenen waarom een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid motorrijtuigen voor deze leeftijdscategorie veel duurder uitvalt. Een “pay how you drive”-formule zou voor hen dan ook enige soelaas kunnen bieden.

Toekomstmuziek?

In verschillende buurlanden wordt dit principe al hier en daar toegepast. In maart 2016 lanceert AXA België een verzekeringsformule die gebaseerd is op dit principe. Maar ook andere Belgische verzekeraars, zoals Baloise, hebben proefprojecten lopen. Bij AXA is de formule in de eerste plaats gericht op jonge bestuurders. Na verloop van tijd wordt dit uitgebreid naar andere leeftijdscategorieën.

Maar niet alle verzekeraars zijn overtuigd van het principe. Begin februari heeft AG Insurance beslist om, althans voorlopig, niet van start te gaan met een commerciële toepassing van de technologie. Een proefproject bij 85 medewerkers van het bedrijf bleek niet het verhoopte effect te hebben.

Het zijn overigens niet alleen verzekeringsmaatschappijen die met deze technologie goed rijgedrag willen belonen. Zo lanceerde de startup Motosmarty 'Road Vikings', een app die het rijgedrag van de gebruiker monitort en goed gedrag beloont met cinematickets of Vikingpunten, die ingeruild kunnen worden voor belwaarde bij telecomprovider Mobile Vikings.

29.03.2018

Herhaaldelijk rijden zonder verzekering harder aangepakt Read more

23.03.2018

Houder kentekenplaat van geflitst voertuig moet identiteit bestuurder meedelen Read more

14.03.2018

Helft minder ongevallen na analyse rijstijl vrachtwagenchauffeurs Read more

08.03.2018

Wegcode wijzigt voor vrachtwagens, autocars en landbouwvoertuigen op 1 april Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]