Alarmerende stijging aantal langdurig zieken

Onderzoek van Securex heeft uitgewezen dat er nog nooit zo’n sterke stijging was van het aantal werknemers dat al langer dan een jaar ziek thuiszit dan in 2015. De onderzoekers noemen dit fenomeen ‘zeer alarmerend’.

Zeven van de honderd werknemers zitten ziek thuis op een gemiddelde werkdag op een gemiddeld bedrijf in België, waarvan ongeveer drie van de zeven al meer dan een jaar ziek is. Na één jaar arbeidsongeschiktheid gaat men over naar de invaliditeitsstatus. Het aantal mensen met de status 'invaliditeit' stijgt alarmerend, stelt Securex, dat bedrijven helpt met hun personeelsbeleid. In 2015 steeg dit aantal met veertien procent, wat nooit eerder voorkwam.

De stijging is des te opmerkelijker omdat 'gewoon' ziek zijn - van een paar dagen tot maximum een maand - niet toenam in 2015, of toch niet spectaculair. De grootste groep van zieke werknemers zijn dus diegenen die echt helemaal 'out' zijn. De doelgroep die het meest getroffen wordt, zijn oudere werknemers die het ritme niet meer aankunnen, stelt Heidi Verlinden van Securex. Het feit dat we met z'n allen langer moeten werken, laat zich voelen, vooral bij arbeiders vanaf 55 jaar. In deze leeftijdscategorie is maar liefst één op de acht langdurig zien. Boven de 60 jaar loopt dit op tot een kwart. Als belangrijkste oorzaak wordt gewezen op fysieke klachten zoals een slechte rug. Ook psychische problemen, zoals chronische stress of een burn - out, spelen een rol.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) stelt dat een nieuw 're - integratietraject' moet helpen. Verschillende actoren, zoals de VDAB, de werkgever en de arbeidsgeneesheer, zullen een gezamenlijk voorstel doen aan langdurig zieken voor aangepast werk. Op die manier wordt getracht hen sneller van het ziekenfonds te halen. “Tegen de zomer kunnen die nieuwe regels in werking treden”, stelt Krist Peeters.

Bron: Sentral

30.01.2018

Schade aan particulier vervoerde goederen Lees meer

23.01.2018

Vlaanderen breidt kilometerheffing uit in strijd tegen sluipverkeer Lees meer

12.01.2018

25 doden per jaar minder bij verdubbeling telewerk Lees meer

22.12.2017

Maritieme beveiliging: uitbreiding controle nationale veiligheidsautoriteit Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]