Hebben zelfstandigen minder kans op een burn-out?

Zelfstandigen in Nederland ervaren minder werkdruk en hebben minder vaak burn-outklachten dan werknemers. Dat blijkt uit een gezamenlijke studie van onderzoeksbureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ruim 7 procent van de zelfstandigen zonder personeel voelt zich ten minste enkele keren per maand opgebrand door het werk. Onder werknemers is dat ruim twee keer zo veel.

Bevlogenheid

Zelfstandigen in Nederland kloppen doorgaans meer uren: zo'n 36 uur per week tegen 30 uur voor werknemers. Maar de resultaten van het onderzoek wijzen er op dat zelfstandige ondernemers hebben meer mogelijkheden hebben om zelf hun tijd in te delen. Verder blijkt dat de ondernemers over het algemeen meer bevlogen zijn in hun werkzaamheden. Bijna 75 procent stelt regelmatig helemaal op te gaan in zijn werk; van de werknemers is dat ruim 60 procent. Zelfstandigen voelen zich doorgaans ook fitter en sterker tijdens het werk. En ze vinden hun baan over het algemeen wat gevarieerder dan mensen die in loondienst zijn.

Fysieke belasting

TNO en CBS stellen dat al deze factoren ertoe leiden dat zelfstandigen zonder personeel dus minder vaak met burn-outklachten kampen dan werknemers. Tegenover dit alles staat dat zelfstandigen wel vaker zeggen dat ze niet gemakkelijk kunnen voldoen aan de fysieke eisen die hun werk aan hen stelt. Deze zwaardere fysieke belasting geldt vooral voor zelfstandigen die werkzaam zijn in de (land)bouw en de industrie.

Onderzoek

TNO en het CBS voerden de studie uit bij ongeveer 5000 zelfstandigen en bijna 38.000 werknemers. In de studie zijn ook zelfstandigen meegenomen die niet volledig naar eigen keuze zelfstandige zijn geworden. Bijvoorbeeld omdat ze bij hun vorige werkgever werden ontslagen en er niet in zijn geslaagd een nieuwe andere baan te vinden.

Bron: Sentral

24.08.2020

Aansprakelijkheid voor een ongeval Read more

03.08.2020

Vrijstelling van BIV voor elektrische voertuigen en nieuwe nummerplaten Read more

23.07.2020

Vlaamse vrijstelling sociale zekerheidsbijdragen koopvaardij vanaf juli uitgebreid naar kraanschepen, steenstorters, onderzoeksschepen en schepen voor bouwactiviteiten Read more

10.07.2020

COVID-19 is beroepsziekte in cruciale sectoren en essentiŽle diensten Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]