Steeds meer vrouwelijke werknemers langdurig ziek

Een steeds groter deel van de langdurig zieken in ons land zijn vrouwen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Riziv.

Bij de 370.408 langdurig zieke werknemers en zelfstandigen in 2015 waren er 166.162 mannen (45%) en 204.246 vrouwen (55%). In 2015 was 1 op 10 werkneemsters of zelfstandigen buiten strijd, bij mannen is dat 7 procent.

Twintig jaar geleden waren vooral mannen langdurig ziek, maar sinds 2008 geraken de vrouwen steeds meer oververtegenwoordigd in de statistieken.

In eerste instantie lijkt dit logisch te verklaren door het feit dat Er meer vrouwen gaan werken dan vroeger. Daarnaast is in 1997 de pensioenleeftijd voor vrouwen geleidelijk opgetrokken van 60 tot 65, straks 67, jaar. Zieke vrouwen van boven de 60 duiken daardoor niet langer op in de pensioencijfers maar wel bij het Riziv.

Maar dat verklaart niet alles. Terwijl er nog steeds meer mannen dan vrouwen op de arbeidsmarkt rondlopen, zijn het toch eerder vrouwen die langdurig ziek zijn. Er is dus meer aan de hand, erkent professor Arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven). Zo vallen vrouwen gemiddeld op jongere leeftijd uit, namelijk vanaf 44. Bij manen is dat doorgaans vanaf hun 46.

Godderis verklaart waarom vooral de veertigers uitvallen: “Het is een moment waarop de carrière piekt, maar ook met zorg voor de kinderen en vaak ook voor de ouders. Vooral de sandwichgeneratie gaat er dus onderdoor, en daarbinnen zijn het toch vooral vrouwen die de druk voelen van de combinatie werk en gezin.”

Vrouwen zijn ook sterker vertegenwoordigd in sectoren zoals de distributie, zorgsector of het onderwijs, waar de fysieke en mentale belasting vaak erg hoog is.

Bron: Sentral

20.02.2017

Ziekteverzuim stijgt snelst bij dertigers en veertigers Read more

14.02.2017

Minister wil ook tachograaf in lichte bestelwagens Read more

10.02.2017

Brussel en Vlaanderen versoepelen termijnen voor periodieke keuring voertuigen Read more

06.02.2017

Grondwettelijk Hof vernietigt passage in Arbeidsongevallenwet wegens overdreven formalisme Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]