Bellen tijdens het rijden: verzekeraars luiden de alarmbel

In België gebeuren er ongeveer 400 arbeidsongevallen per dag in de private sector, waarvan 60 plaatsvinden op weg naar het werk. Deze cijfers tonen een positieve trend sinds 1985, toen gebeurden er zelfs meer dan 700 ongevallen per dag. Ondanks het dalend aantal ongevallen, is er nog werk aan de winkel.

Nu duikt een nieuw fenomeen op in de statistieken van verzekeraars: verkeersongevallen veroorzaakt door gsm-gebruik tijdens het rijden.

Een onafhankelijk onderzoek in opdracht van de verzekeraar Fidea Vlaanderen, toont ons dat een op de vijf respondenten stelt dat de telefoon de belangrijkste oorzaak is van verkeersongevallen. 92 % van de Vlamingen vindt het gevaarlijk om zijn gsm te gebruiken tijdens het rijden, terwijl 42 % toegeeft te bellen tijdens het rijden.

De smartphone-generatie baart zorgen

Volgens Carine Job, Insurance Advisor bij Fidea, zijn vooral jongeren (35 of jonger), opgegroeid met de smartphone, zich niet altijd bewust van de gevaren. Onder de 18- tot 24-jarigen vindt slechts 42 % het gevaarlijk om tijdens het rijden de gsm te gebruiken. Bij de 25- tot 34-jarigen deelt amper de helft deze mening.

Opnemen in de preventiestrategie

Daarom roept de verzekeraar iedere bestuurder op om de gsm te bannen tijdens het rijden. Carine Job voegt eraan toe dat er nood is aan een mentaliteitsverandering en meer bewustmaking over de gevaren van gsm-gebruik achter het stuur. Om dit soort ongevallen te vermijden, opteert zij voor een integratie van de problematiek in het preventiebeleid van bedrijven.

Bron: Sentral

24.11.2020

Rechtstreekse vordering, verhaal en regres Lees meer

20.11.2020

BelgiŽ implementeert nieuwe Europese drone-wetgeving, regels in werking op 31 december 2020 Lees meer

16.11.2020

Arbeidsongeschiktheid zelfstandigen: ziekenfondsen kunnen tijdelijk uitkering betalen voor ziektedagen voorafgaand aan ondertekening getuigschrift Lees meer

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]