Nederland: Smartphone oorzaak van 1 op de 5 fietsongevallen met jongeren

Sinds de opkomst van de smartphone is er een hele nieuwe categorie verkeersongevallen bij gekomen. Bij 1 op de 5 fietsongevallen waar een jongere bij betrokken is, speelt smartphonegebruik een rol. En dat is ook niet zo vreemd. Je ziet vaker iets over het hoofd, je fietst langzamer en gaat meer slingeren. Om te voorkomen dat er nog meer ongevallen gebeuren, heeft Veilig Verkeer Nederland de verkeersles Op de fiets? Even niets… ontwikkeld.

Bijna iedereen tussen de 12 en 18 jaar heeft een smartphone met internetbundel. 77% zegt de smartphone ook weleens tijdens het fietsen te gebruiken. Bijna 1 op de 5 fietsongevallen waar een jongere bij betrokken is, speelt de smartphone een rol. “Het is een wonder dat er nog niet veel meer slachtoffers vallen als gevolg van afleiding door de smartphone. Je kunt ze er beter nu al bewust van maken, dan het later nog te moeten afleren” zegt Felix Cohen, directeur van Veilig Verkeer Nederland.

In Op de fiets? Even niets.... daagt Veilig Verkeer Nederland de kinderen uit om zelf na te denken over hun telefoongebruik en hun gedrag in het verkeer. Met korte oefeningen ervaren ze wat het effect is van twee dingen tegelijkertijd doen. Ze bedenken argumenten om fietsen zónder mobiele telefoon te promoten en vullen met de hele klas een afsprakenposter in over veilig fietsgedrag.

24.08.2020

Aansprakelijkheid voor een ongeval Read more

03.08.2020

Vrijstelling van BIV voor elektrische voertuigen en nieuwe nummerplaten Read more

23.07.2020

Vlaamse vrijstelling sociale zekerheidsbijdragen koopvaardij vanaf juli uitgebreid naar kraanschepen, steenstorters, onderzoeksschepen en schepen voor bouwactiviteiten Read more

10.07.2020

COVID-19 is beroepsziekte in cruciale sectoren en essentiŽle diensten Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]