Nederland: Smartphone oorzaak van 1 op de 5 fietsongevallen met jongeren

Sinds de opkomst van de smartphone is er een hele nieuwe categorie verkeersongevallen bij gekomen. Bij 1 op de 5 fietsongevallen waar een jongere bij betrokken is, speelt smartphonegebruik een rol. En dat is ook niet zo vreemd. Je ziet vaker iets over het hoofd, je fietst langzamer en gaat meer slingeren. Om te voorkomen dat er nog meer ongevallen gebeuren, heeft Veilig Verkeer Nederland de verkeersles Op de fiets? Even niets… ontwikkeld.

Bijna iedereen tussen de 12 en 18 jaar heeft een smartphone met internetbundel. 77% zegt de smartphone ook weleens tijdens het fietsen te gebruiken. Bijna 1 op de 5 fietsongevallen waar een jongere bij betrokken is, speelt de smartphone een rol. “Het is een wonder dat er nog niet veel meer slachtoffers vallen als gevolg van afleiding door de smartphone. Je kunt ze er beter nu al bewust van maken, dan het later nog te moeten afleren” zegt Felix Cohen, directeur van Veilig Verkeer Nederland.

In Op de fiets? Even niets.... daagt Veilig Verkeer Nederland de kinderen uit om zelf na te denken over hun telefoongebruik en hun gedrag in het verkeer. Met korte oefeningen ervaren ze wat het effect is van twee dingen tegelijkertijd doen. Ze bedenken argumenten om fietsen zónder mobiele telefoon te promoten en vullen met de hele klas een afsprakenposter in over veilig fietsgedrag.

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Read more

07.10.2020

Beheerscomité zelfstandigen moet onrechtmatig betaalde arbeidsongeschiktheidsuitkeringen altijd terugvorderen van wie corona-overbruggingsrecht krijgt Read more

02.10.2020

Wegcode geldt niet voor prioritaire voertuigen die dringende opdracht uitvoeren (op enkele verkeersregels na) Read more

30.09.2020

Wetsvoorstel: verzekeraars mogen geen informatie verzameld door gezondheidstrackers gebruiken Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]