Schadegeval met een geleende aanhangwagen

Doordat ik een bocht iets te kort nam, raakte ik een geparkeerd voertuig met de bagagewagen die mijn buurman me had uitgeleend. Ik had mijn verzekeraar niet gemeld dat ik een aanhangwagen zou trekken. Ben ik verzekerd? En voor welke schade?

Alles wat men trekt, wordt automatisch gedekt door de verzekering van het trekkende voertuig, zelfs als de verzekeraar niet werd ingelicht over die “verzwaring” van het risico.

Aanhangwagens die speciaal gebouwd zijn om aan een motorrijtuig te worden gekoppeld met het oog op het vervoer van personen of zaken, worden gelijkgesteld met motorrijtuigen. Het zelfde geldt voor het toevallig slepen van enig motorrijtuig met pech (art. 3 modelovereenkomst). Aangezien het voertuig en de aanhangwagen een geheel vormen, is het logisch dat de schade aan de aanhangwagen van uw buurman evenmin verzekerd is als die aan uw voertuig. Nuance: schade aan een voertuig met pech dat gesleept wordt, is wel gedekt.

De verzekering BA Motorrijtuigen van uw voertuig zal tussenkomen om de eigenaar van de geparkeerde auto schadeloos te stellen. Uiteraard zal dat gevolgen hebben voor uw schadeverleden (voorheen BM). Aangezien hij niet over die verzwaring van het risico werd ingelicht, kan uw verzekeraar eventueel een verhaalrecht uitoefenen en dus de schadevergoeding of een deel ervan bij u terugvorderen. In de praktijk vermelden de verzekeraars op hun groene kaart (internationaal verzekeringsbewijs voor motorrijtuigen met uw polisnummer) echter dat getrokken aanhangwagens met een maximumgewicht van 750 kg (maximaal toelaatbare massa) ook verzekerd zijn. Voor deze aanhangwagens is ook geen technische controle of afzonderlijke inschrijving vereist. Indien uw caravan of aanhangwagen daarentegen geladen meer dan 750 kg mag wegen, moet u ermee naar de technische controle gaan, hem laten inschrijven en hem afzonderlijk laten verzekeren (afzonderlijke groene kaart).

Bij een ongeval met een Niet-gekoppelde aanhangwagen moet een onderscheid worden gemaakt op basis van de maximaal toelaatbare massa:

als die niet hoger is dan 500 kg, tussenkomst van de BA privéleven (familiale verzekering);

van 500 tot 750 kg: BA-verzekering van het voertuig (zie groene kaart);

vanaf 750 kg: afzonderlijke BA-verzekering van de aanhangwagen.

Bron: 101 vragen over de autoverzekering

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Lees meer

07.10.2020

Beheerscomité zelfstandigen moet onrechtmatig betaalde arbeidsongeschiktheidsuitkeringen altijd terugvorderen van wie corona-overbruggingsrecht krijgt Lees meer

02.10.2020

Wegcode geldt niet voor prioritaire voertuigen die dringende opdracht uitvoeren (op enkele verkeersregels na) Lees meer

30.09.2020

Wetsvoorstel: verzekeraars mogen geen informatie verzameld door gezondheidstrackers gebruiken Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]