Ombudsman van de Verzekeringen: Cijfers en Analyse 2016

De Ombudsman van de Verzekeringen ontving in 2016 5.604 vragen tot tussenkomst. Dat is 8% dan in 2015, toe de dienst 5.171 vragen kreeg. In 51% van de onderzochte vragen was er een positieve oplossing voor de consument. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Ombudsman van de Verzekeringen voor 2016.

Er werden 4.950 klachten geregistreerd tegenover verzekeringsonderneming, 598 tegen verzekeringstussenpersonen en 56 tegen Datassur. De meeste klachten hebben betrekking op Auto en Brandverzekeringen, die samen goed zijn voor 38% van het totaal. De voornaamste struikelblokken in deze categorieën zijn net als de voorbije jaren de opzeg van de verzekeringspolis en de weigering om tussen te komen bij een schadegeval. In Levensverzekeringen, goed voor 15% van het totaal, hadden de klachten vooral te maken met wijzigingen in de fiscale wetgeving en pensioenwetgeving. De impact van deze wetgeving op de Levensverzekering is niet altijd gekend bij de consument.

De meest opmerkelijke toename is te vinden in Gezondheidszorgenverzekeringen (+16%). De reden hiervoor is een sterke groei van het aantal contracten, wat zich vertaalt in bijkomende klachten.

Tips

Naar goede gewoonte heeft de Ombudsman van de Verzekeringen ook enkele tips voor de consumenten. Enkele voorbeelden:

Auto: Kijk na of uw gezondheidstoestand geen invloed heeft op uw rijgeschiktheid!

Brand: Verhuizen stopt uw Brandverzekeringscontract niet!

Alle Risico's GSM: Opgepast! Een verzekeringsovereenkomst Alle Risico's GSM dekt niet alles!

30.09.2020

Wetsvoorstel: verzekeraars mogen geen informatie verzameld door gezondheidstrackers gebruiken Lees meer

21.09.2020

Groene kaart vanaf nu elektronisch beschikbaar? Lees meer

14.09.2020

Maximale rentevoet voor levensverzekeringen van lange duur blijft 2% Lees meer

07.09.2020

COVID-19: vervallen voorlopige rijbewijzen geldig tot en met 31 december Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]