Brandverzekering kan dekking tegen overlopen riolen uitsluiten in risicozones

De brandverzekering voor eenvoudige risico’s dekt ook de schade die het gevolg is van natuurrampen. Hieronder vallen onder meer overstromingen, aardbevingen en het overlopen of opstuwen van openbare riolen, veroorzaakt door bv. een storm.

Voortaan kunnen de verzekeraars weigeren om dekking te verlenen tegen het overlopen en opstuwen van openbare riolen. Maar alleen bij gebouwen of delen van gebouwen die gebouwd worden meer dan 18 maanden nadat de zone waarin het gebouw zich bevindt is bestempeld als risicozone. Een risicozone is een plaats die aan terugkerende en belangrijke overstromingen blootgesteld werd of kan blootgesteld worden.

Die termijn van 18 maanden start bij de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad van het koninklijk besluit dat de zone waarin wordt gebouwd als risicozone klasseert.

Een gelijkaardige facultatieve uitsluitingsrond was al mogelijk voor het overstromingsrisico. Nu dus ook voor het opstuwen of overlopen van openbare riolen.

24.11.2020

Rechtstreekse vordering, verhaal en regres Lees meer

20.11.2020

BelgiŽ implementeert nieuwe Europese drone-wetgeving, regels in werking op 31 december 2020 Lees meer

16.11.2020

Arbeidsongeschiktheid zelfstandigen: ziekenfondsen kunnen tijdelijk uitkering betalen voor ziektedagen voorafgaand aan ondertekening getuigschrift Lees meer

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]