Gevolgen van verkeersongeval blijven vaak jaren aanslepen

Verkeersongevallen vertegenwoordigen een groot aandeel in het aantal wegwerkongevallen. Bovendien zijn dit soort arbeidsongevallen vaak ernstig en dragen de slachtoffers tot jaren nadien nog de gevolgen.

Overlevenden van een verkeersongeval moeten vaak nog een lange weg afleggen van rust en revalidatie, zo blijkt uit een recent rapport van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).Maar liefst 25 procent van zwaargewonde verkeersslachtoffers, ervaart blijvende lichamelijke klachten.

Type verkeersongeval

BIVV merkt verschillende gevolgen van verkeersongevallen op, naargelang de betrokken vervoersmiddelen. Wie zware verwondingen heeft opgelopen achter het stuur van een auto of bestelwagen, lijdt daar tot 3 jaar later nog onder. Voor fietsers is dat 2 jaar en vier maanden. Voor voetgangers langer dan 2,5 jaar.

Vaak voorkomende letsels

Het meest voorkomende zware letsel is een beschadigd ruggenmerg, een letsel waar slachtoffers levenslang klachten van ondervinden. Voor beenbreuken bedraagt de gemiddelde herstelperiode 4 jaar. Hielfracturen, ribfracturen en hoofdletsels zitten ook boven de drie jaar.

4 tips voor herstel

Het Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht publiceerde enkele tips om het herstel na een verkeersongeval te bevorderen:

Ga meteen naar de dokter. Na een verkeersongeval hebben slachtoffers soms de reflex om hun leven snel te hervatten. “Het zal wel niet zo erg zijn,” denken ze dan. Maar veel klachten verergeren als ze niet van in het begin behandeld worden. Bovendien zijn letsels niet altijd direct merkbaar. Een controle bij de dokter is dus altijd aangeraden, ook al denk je dat je geen letsels hebt opgelopen.

Creëer een goede balans tussen oefeningen en rust. Sla geen revalidatieoefeningen over. Een revalidatie kan soms lang duren. Toch is het belangrijk om geen oefensessies over te slaan. De oefeningen verlagen de kans op verstijfde spieren. Een goed herstel gaat ook hand in hand met voldoende rust en slaap. Plan daarom een afwisseling in tussen rust en beweging en respecteer je eigen grenzen. Want te snel weer aan de slag gaan, kan leiden tot meer schade.

Vermijd stresssituaties. Overmatige stress veroorzaakt lichamelijke en mentale klachten. Wie een letsel heeft van een verkeersongeval, kan extra gevoelig zijn voor de negatieve effecten van stress. Bovendien kan het verkeersongeval zelf leiden tot trauma's. Roep daarom zo snel mogelijk na het ongeval psychologische hulp in om de schokkende gebeurtenissen te verwerken.

Bron: Sentral

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Lees meer

07.10.2020

Beheerscomité zelfstandigen moet onrechtmatig betaalde arbeidsongeschiktheidsuitkeringen altijd terugvorderen van wie corona-overbruggingsrecht krijgt Lees meer

02.10.2020

Wegcode geldt niet voor prioritaire voertuigen die dringende opdracht uitvoeren (op enkele verkeersregels na) Lees meer

30.09.2020

Wetsvoorstel: verzekeraars mogen geen informatie verzameld door gezondheidstrackers gebruiken Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]