Verklarend document over betaling onmiddellijke inning verkeersboete opgeheven

De wetgever schrapt het modelformulier ‘Verklarend document betreffende de betaling’, dat de politiediensten bij onderschepping van een verkeersovertreder tot nog toe moesten overhandigen. Het formulier was verouderd en niet meer helemaal afgestemd op de nieuwe betalingsmogelijkheden. De wetgeving bevat nu geen standaardformulier meer.

Sinds juli 2017 kunnen binnenlandse en buitenlandse verkeersovertreders hun onmiddellijke inning online betalen via het platform www.verkeersboeten.be. Uiteraard is het ook nog steeds mogelijk om meteen bij onderschepping door de politie te betalen via een mobiele betaalterminal (buitenlanders kunnen ook cash betalen) of via overschrijving.

Over die verschillende betaalmogelijkheden moet de politie duidelijke instructies geven aan de overtreder. En dat gebeurt sinds kort niet meer via het 'Verklarend document betreffende de betaling'. Het modelformulier was immers verouderd en onvoldoende afgestemd op de nieuwe mogelijkheden. Er wordt ook geen 'overschrijvingsformulier' meer aan de overtreder gegeven.

De federale regering schrapt de documenten daarom uit het KB Boeten Wegvervoer van 19 juli 2000 en het KB Inning Verkeersboete van 19 april 2014. De wetgeving bevat dus geen standaardformulier meer. Het innings- en consignatiebesluit stelt voortaan dat de overtreder 'een document' met betalingsmodaliteiten overhandigd of toegestuurd moet krijgen.

In werking: 22 februari 2018.

24.08.2020

Aansprakelijkheid voor een ongeval Lees meer

03.08.2020

Vrijstelling van BIV voor elektrische voertuigen en nieuwe nummerplaten Lees meer

23.07.2020

Vlaamse vrijstelling sociale zekerheidsbijdragen koopvaardij vanaf juli uitgebreid naar kraanschepen, steenstorters, onderzoeksschepen en schepen voor bouwactiviteiten Lees meer

10.07.2020

COVID-19 is beroepsziekte in cruciale sectoren en essentiële diensten Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]