Helft minder ongevallen na analyse rijstijl vrachtwagenchauffeurs

VPD uit Lembeek won de Truck Safety Award 2018 van de organisatie Transportmedia en werd daarmee beloond voor inspanningen die het doet om transportoperaties veilig te houden. Wat deed het logistiek- en transportbedrijf om het aantal ongevallen met de helft te doen dalen, en dat terwijl het aantal transportvolumes alsmaar toeneemt?

Betrokkenheid directie

Het aantal ongevallen daalde van 50 in 2015 naar 26 vorig jaar. Een van de grote troeven bij de firma is de felle betrokkenheid van de directie in het preventiebeleid. Als het om veiligheid gaat, wordt er trouwens verder gekeken dan wat wettelijk opgelegd wordt. De werknemers voelen zich gesteund in hun inspanningen om werk te maken van veiligheid omdat de algemeen directeur bijvoorbeeld zelf deelneemt aan opleidingen.

Analyse rijstijl

VPD maakte de afgelopen twee jaar werk van het analyseren en bijsturen van de rijstijl van de chauffeurs. Chauffeurs werden attent gemaakt op de risico's wanneer ze afweken van hun gebruikelijke rijstijl. In elke vrachtwagen werd een toestelletje geplaatst of werden er rechtstreeks data uit het voertuig gelezen. Zo waren precieze metingen mogelijk van de snelheid en snelheidsveranderingen, zoals snel accelereren, bruusk remmen, maar ook de manier van bochten nemen.

Belangrijk was ook dat chauffeurs na de analyse van hun rijstijl persoonlijk werden gecoacht en opgevolgd. De inspanningen zorgden voor een aanzienlijke verbetering: het aantal ongevallen daalde met de helft.

Bron: Sentral

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Lees meer

07.10.2020

Beheerscomité zelfstandigen moet onrechtmatig betaalde arbeidsongeschiktheidsuitkeringen altijd terugvorderen van wie corona-overbruggingsrecht krijgt Lees meer

02.10.2020

Wegcode geldt niet voor prioritaire voertuigen die dringende opdracht uitvoeren (op enkele verkeersregels na) Lees meer

30.09.2020

Wetsvoorstel: verzekeraars mogen geen informatie verzameld door gezondheidstrackers gebruiken Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]