Met de wagen naar Turkije

Ik wil met de auto naar Turkije rijden. Moet ik formaliteiten vervullen of stappen ondernemen bij mijn verzekeraar?

U vindt het antwoord op uw groene kaart. Die vermeldt namelijk alle landen die toegetreden zijn tot het systeem van de groene kaart. Als u uw verzekering BA Motorrijtuigen in België hebt afgesloten, bent u gedekt voor uw verplaatsingen in deze landen. Opgelet echter: uw groene kaart is niet geldig voor de landen die doorgehaald zijn.

Bepaalde landen mogen niet doorgehaald worden. Dat is het geval voor de landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte: EEE = EU (Oostenrijk, België, Bulgarije, Cyprus, Kroatië, Tsjechische Republiek, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Verenigd Koninkrijk) + Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Bovendien is het verboden de afkortingen van de volgende landen door te halen: Andorra (land dat de multilaterale garantieovereenkomst ondertekend heeft), Marokko (dekking verplicht door de Belgische modelovereenkomst), Zwitserland (multilaterale garantieovereenkomst), Tunesië (dekking verplicht door de Belgische modelovereenkomst), Turkije (dekking verplicht door de Belgische modelovereenkomst).

Het Belgisch Bureau ondertekende ook het Algemeen Reglement (deel II groene kaart) met de volgende landen. Voor deze landen is de dekking niet verplicht en kunnen de bijbehorende afkortingen worden doorgehaald: AL (Albanië), BiH (Bosnië-Herzegovina), BY (Wit-Rusland), IL (Israël), IR (Islamitische Republiek Iran), MD (Moldavië), MK (F.Y.R.O.M), MNE (Montenegro), RUS (Rusland), UA (Oekraïne).

Als de naam van het land dat u wilt bezoeken, doorgehaald is, moet u contact opnemen met uw verzekeraar en hem een uitbreiding van de waarborg vragen. U kunt ook ter plaatse een grensverzekering nemen, maar vraag dan vooraf informatie over die mogelijkheid en de wijze waarop een dergelijke dekking kan worden verkregen.

Als u een ongeval hebt in het buitenland, moet uw verzekering de dekking toepassen in overeenstemming met de wetgeving van het betrokken land. De modelovereenkomst bepaalt evenwel dat u ten minste de breedst mogelijke dekking moet genieten waarop u recht zou hebben volgens de Belgische wet.

Wij raden u ook stellig aan naast uw dekking burgerrechtelijke aansprakelijkheid ook een bijstandsverzekering te nemen.

Bron: 101 vragen over de autoverzekering

30.09.2020

Wetsvoorstel: verzekeraars mogen geen informatie verzameld door gezondheidstrackers gebruiken Read more

21.09.2020

Groene kaart vanaf nu elektronisch beschikbaar? Read more

14.09.2020

Maximale rentevoet voor levensverzekeringen van lange duur blijft 2% Read more

07.09.2020

COVID-19: vervallen voorlopige rijbewijzen geldig tot en met 31 december Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]