Vanaf wanneer laat je senioren niet meer met de wagen rijden?

De auto is een gevoelig onderwerp voor bejaarden. Voor velen is het een cruciaal onderdeel van hun mobiliteit en hun zelfstandigheid. Op een bepaalde leeftijd beginnen senioren echter bepaalde vaardigheden: hun reactiesnelheid vertraagt of hun zicht gaat achteruit. Op een bepaald moment is het niet meer veilig om hen zelf met de wagen te laten rijden. Volgens zorgverleners is dit een van de moeilijkste conversaties die kinderen met hun ouders zullen hebben. Europ Assistance gaat in een blogpost dieper in op deze problematiek en biedt tips.

Zelfs na een reeks (kleine) ongevallen of bijna-ongevallen hebben senioren het doorgaans moeilijk om hun wagen op te geven. Ze verliezen immers een stuk van hun vrijheid. Vanaf dan zijn ze voor hun verplaatsingen aangewezen op anderen en afhankelijk van hun tijdschema's. Bovendien is het moeilijk om toe te geven dat ze ouder worden en bepaalde vaardigheden verliezen.

Het is daarbij wel belangrijk om deze op een eerlijke manier te evalueren. Veel senioren rijden nog altijd op een veilige manier, en beperken de afstanden die ze zelf rijden of vermijden de spitsuren. De Amerikaanse automobilistenvereniging AAA biedt op haar website een digitale folder aan met een zelftest.

Europ Assistance wijst erop dat er alternatieven vooropgesteld moeten worden. Het is belangrijk dat ze niet in sociale isolatie terechtkomen, met alle gezondheidsproblemen van dien. Naast openbaar vervoer moet ook op regelmatige basis verplaatsingen voorzien worden naar winkels, of familie en vrienden of voor uitstapjes.

Europ Assistance geeft ook nog enkele tips voor wie deze conversatie met zijn of haar ouders moet hebben.

Ultimatums hebben vaak een averechts effect. Het is een emotioneel zeer geladen onderwerp en logica zal niet altijd helpen.

Verpak het als een besparing. Vergelijk de kosten verbonden aan het hebben van een wagen met het inhuren van een taxi of een occasionele chauffeur. Moneytalk schat dat een wagen (inclusief aankoop, onderhoud en kosten) gemiddeld 4.500 euro per jaar kost.

Roep een professionele opinie in. Sommige senioren zullen de opinie van hun arts hoger inschatten dan die van hun kinderen. Het kan helpen om deze mee de discussie te betrekken.

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Lees meer

07.10.2020

Beheerscomité zelfstandigen moet onrechtmatig betaalde arbeidsongeschiktheidsuitkeringen altijd terugvorderen van wie corona-overbruggingsrecht krijgt Lees meer

02.10.2020

Wegcode geldt niet voor prioritaire voertuigen die dringende opdracht uitvoeren (op enkele verkeersregels na) Lees meer

30.09.2020

Wetsvoorstel: verzekeraars mogen geen informatie verzameld door gezondheidstrackers gebruiken Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]