Duizenden arbeidsongevallen per jaar niet aangegeven

De ongevallenstatistieken representeren niet het werkelijke aantal arbeidsongevallen. Fedris schat dat er jaarlijks ongeveer tienduizend ongevallen met fysiek letsel of met minstens enkele dagen arbeidsongeschiktheid niet worden aangegeven.

Door ongevallen niet aan te geven tracht de werkgever een stijging van zijn verzekeringskosten te vermijden of worden veiligheidsattesten en internationale normen toch behaald. Soms is de ploegenpremie of bonus afhankelijk van een laag ongevallencijfer. Fedris schat het aantal niet aangegeven arbeidsongevallen op tienduizend. Dat is een aanzienlijk aandeel tegenover 83 000 geregistreerde ongevallen met tijdelijke of blijvende ongeschiktheid.

Medische kosten en loonverlies worden in dat geval onder de radar geregeld. Dat gaat ten koste van de betrokken werknemers. Want Fedris kan de correcte afhandeling van een zo'n ongeval niet controleren en de rechten van werknemers niet waarborgen. Fedris somt enkele mogelijke gevolgen op:

Slachtoffers lopen inkomsten mis: Fedris controleert de afhandeling en de correcte vergoeding van slachtoffers bij een arbeidsongeval. Zonder die bescherming loopt het slachtoffer het risico niet te krijgen waar hij of zij recht op heeft.

Klachten op lange termijn kunnen niet meer gelinkt worden aan het ongeval: Sommige schade die het ongeval veroorzaakt werd, komt pas jaren later tot uiting of de klachten blijven aanslepen. Zonder aangifte is het voor de werkgever makkelijker de verantwoordelijkheid van zich afschuiven en moet de werknemer zelf voor de kosten opdraaien.

Het niet aangeven belemmert de preventie van toekomstige arbeidsongevallen: Zonder aangifte liggen de officiële ongevallenstatistieken lager. Probleemsituaties blijven daardoor onveranderd, wat de kans op soortgelijke ongevallen in de toekomst doet toenemen.

Bij de officiële aangifte van een ongeval betaalt de verzekering de kosten van een ongeval. Maar zonder aangifte, komen de kosten terecht bij de mutualiteiten en de sociale zekerheid.

Bron: Sentral

24.11.2020

Rechtstreekse vordering, verhaal en regres Lees meer

20.11.2020

BelgiŽ implementeert nieuwe Europese drone-wetgeving, regels in werking op 31 december 2020 Lees meer

16.11.2020

Arbeidsongeschiktheid zelfstandigen: ziekenfondsen kunnen tijdelijk uitkering betalen voor ziektedagen voorafgaand aan ondertekening getuigschrift Lees meer

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]