Belastingvrijstelling voor ‘groene’ motorfietsen in Vlaams Gewest

Op motorfietsen die enkel worden aangedreven met een elektrische motor of met waterstof moet u geen belasting op de inverkeerstelling (BIV) meer betalen.

'Groene' motorfietsen waren tot nu al vrijgesteld van de jaarlijkse verkeersbelasting, maar de vrijstelling van BIV gold alleen voor de 'groene' personenwagens, auto's voor dubbel gebruik en minibussen. Het programmadecreet 2019 breidt die vrijstelling nu uit naar álle wegvoertuigen. Dus ook naar de motorfietsen.

2018 wordt dus het laatste jaar waarin eigenaars van een groene moto een taks van 61,5 euro moeten betalen bij de inschrijving van hun voertuig.

Het programmadecreet preciseert ook dat de vrijstelling van BIV alleen geldt voor de wegvoertuigen van natuurlijke personen en van rechtspersonen zonder leasingactiviteiten.

Om de vrijstelling van toepassing te kunnen maken op de geleasde voertuigen, moeten de 3 gewesten eerst een samenwerkingsakkoord sluiten en dat is tot nu niet gelukt. Ook al meent de Raad van State dat dit leidt tot een ongelijke behandeling van geleasde en niet-geleasde voertuigen.

Van toepassing

Vlaams gewest. Vanaf 1 januari 2019.

24.11.2020

Rechtstreekse vordering, verhaal en regres Read more

20.11.2020

BelgiŽ implementeert nieuwe Europese drone-wetgeving, regels in werking op 31 december 2020 Read more

16.11.2020

Arbeidsongeschiktheid zelfstandigen: ziekenfondsen kunnen tijdelijk uitkering betalen voor ziektedagen voorafgaand aan ondertekening getuigschrift Read more

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]