Belastingvrijstelling voor ‘groene’ motorfietsen in Vlaams Gewest

Op motorfietsen die enkel worden aangedreven met een elektrische motor of met waterstof moet u geen belasting op de inverkeerstelling (BIV) meer betalen.

'Groene' motorfietsen waren tot nu al vrijgesteld van de jaarlijkse verkeersbelasting, maar de vrijstelling van BIV gold alleen voor de 'groene' personenwagens, auto's voor dubbel gebruik en minibussen. Het programmadecreet 2019 breidt die vrijstelling nu uit naar álle wegvoertuigen. Dus ook naar de motorfietsen.

2018 wordt dus het laatste jaar waarin eigenaars van een groene moto een taks van 61,5 euro moeten betalen bij de inschrijving van hun voertuig.

Het programmadecreet preciseert ook dat de vrijstelling van BIV alleen geldt voor de wegvoertuigen van natuurlijke personen en van rechtspersonen zonder leasingactiviteiten.

Om de vrijstelling van toepassing te kunnen maken op de geleasde voertuigen, moeten de 3 gewesten eerst een samenwerkingsakkoord sluiten en dat is tot nu niet gelukt. Ook al meent de Raad van State dat dit leidt tot een ongelijke behandeling van geleasde en niet-geleasde voertuigen.

Van toepassing

Vlaams gewest. Vanaf 1 januari 2019.

24.08.2020

Aansprakelijkheid voor een ongeval Read more

03.08.2020

Vrijstelling van BIV voor elektrische voertuigen en nieuwe nummerplaten Read more

23.07.2020

Vlaamse vrijstelling sociale zekerheidsbijdragen koopvaardij vanaf juli uitgebreid naar kraanschepen, steenstorters, onderzoeksschepen en schepen voor bouwactiviteiten Read more

10.07.2020

COVID-19 is beroepsziekte in cruciale sectoren en essentiŽle diensten Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]