Belastingvrijstelling voor ‘groene’ motorfietsen in Vlaams Gewest

Op motorfietsen die enkel worden aangedreven met een elektrische motor of met waterstof moet u geen belasting op de inverkeerstelling (BIV) meer betalen.

'Groene' motorfietsen waren tot nu al vrijgesteld van de jaarlijkse verkeersbelasting, maar de vrijstelling van BIV gold alleen voor de 'groene' personenwagens, auto's voor dubbel gebruik en minibussen. Het programmadecreet 2019 breidt die vrijstelling nu uit naar álle wegvoertuigen. Dus ook naar de motorfietsen.

2018 wordt dus het laatste jaar waarin eigenaars van een groene moto een taks van 61,5 euro moeten betalen bij de inschrijving van hun voertuig.

Het programmadecreet preciseert ook dat de vrijstelling van BIV alleen geldt voor de wegvoertuigen van natuurlijke personen en van rechtspersonen zonder leasingactiviteiten.

Om de vrijstelling van toepassing te kunnen maken op de geleasde voertuigen, moeten de 3 gewesten eerst een samenwerkingsakkoord sluiten en dat is tot nu niet gelukt. Ook al meent de Raad van State dat dit leidt tot een ongelijke behandeling van geleasde en niet-geleasde voertuigen.

Van toepassing

Vlaams gewest. Vanaf 1 januari 2019.

24.08.2020

Responsabilité lors d'un accident Lire la suite

03.08.2020

Vrijstelling van BIV voor elektrische voertuigen en nieuwe nummerplaten Lire la suite

23.07.2020

Prime 2020 pour les entreprises wallonnes qui réduisent la consommation d'énergie ou les émissions sonores de leurs véhicules lourds Lire la suite

10.07.2020

Le Covid-19 est une maladie professionnelle dans les secteurs cruciaux et les services essentiels Lire la suite

NEWSLETTER
site web par Kluwer EasyWeb

Nous utilisons des cookies pour retenir vos préférences de langage et améliorer votre expérience de surf. En savoir plus[OK]