Bouwsector telt 56 arbeidsongevallen per dag

Elke dag vinden er in de bouwsector 56 arbeidsongevallen plaats. Daarom wil de bouwsector het aantal arbeidsongevallen met de helft terugdringen. Confederatie Bouw lanceerde bij de opening van Batibouw de sensibiliseringscampagne ‘Safety My Priority’.

De bouwwerf staat bekend als een plek waar werknemers een groot risico op een arbeidsongeval lopen: een op de tien arbeidsongevallen situeren zich in de bouwsector. In 2017 registreerde Fedris maar liefst 14.600 arbeidsongevallen op of onderweg naar bouwwerven in België. De teller staat op vijftig arbeidsongevallen per werkdag. Bovendien valt er gemiddeld elke maand een dodelijk slachtoffer.

Confederatie Bouw wil verandering brengen in deze cijfers. Het doel van de campagne 'Safety My Priority' is om België naar de top vijf te loodsen van Europese landen met de minste arbeidsongevallen. Onder meer in Nederland, Zweden en Ierland hebben bouwvakkers twee keer minder kans om het slachtoffer te worden van een arbeidsongeval dan Belgische bouwvakkers.

Om dit doel te bereiken, zet Confederatie Bouw zowel in op het engagement van bouwbedrijven als van de overheden:

Bouwbedrijven kunnen een charter ondertekenen. Wie het charter ondertekent, engageert zich om meer veiligheid op bouwwerven te creëren. Werkgevers in de bouwsector moeten een prioriteit van veiligheid en veilig gedrag maken op elke bouwwerf en voor elke betrokkene van werknemers tot onderaannemers en bouwpartners.

De overheid kan beleidsmatig haar steentje bijdragen, bijvoorbeeld door bij elke overheidsaanbesteding een criterium te maken van veiligheid en door een verplicht vak “veiligheid” te introduceren in bouwopleidingen.

Onderteken het charter op de website van Safety My Priority.

Bron: Sentral

24.08.2020

Aansprakelijkheid voor een ongeval Read more

03.08.2020

Vrijstelling van BIV voor elektrische voertuigen en nieuwe nummerplaten Read more

23.07.2020

Vlaamse vrijstelling sociale zekerheidsbijdragen koopvaardij vanaf juli uitgebreid naar kraanschepen, steenstorters, onderzoeksschepen en schepen voor bouwactiviteiten Read more

10.07.2020

COVID-19 is beroepsziekte in cruciale sectoren en essentiële diensten Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]