Schade door hevige regenval tussen 21 mei en 10 juni 2018 vergoed door Vlaams Rampenfonds

Wie materiële schade opliep of schade aan lichamelijk roerende of onroerende goederen door de hevige regenval tussen 21 mei en 10 juni 2018 kan een vergoeding aanvragen bij het Vlaams Rampenfonds. De Vlaamse regering heeft de stortvloed erkend als algemene ramp waardoor het Decreet van 3 juni 2016 en het uitvoeringsbesluit van 23 december 2016 over de toekenning van schadevergoedingen bij algemene rampen van toepassing zijn.

34 gemeenten in rampgebied

Alleen wie schade opliep binnen het afgebakende rampgebied kan een aanvraag indienen. In totaal zijn 34 gemeenten erkend als officieel rampgebied:

provincie West-Vlaanderen: Alveringem, Bredene, De Haan, Houthulst, Jabbeke, Kortemark, Middelkerke, Oostende;

provincie Oost-Vlaanderen: Aalst, Aalter, Deinze, Knesselare, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem, Zwalm;

provincie Vlaams-Brabant: Asse, Bekkevoort, Diest, Dilbeek, Geetbets, Kortenaken, Kortenberg, Linter, Scherpenheuvel-Zichem, Steenokkerzeel, Tielt-Winge, Zaventem;

provincie Antwerpen: Beerse, Brecht, Kapellen, Stabroek; - provincie Limburg: Sint-Truiden, Tongeren, Voeren.

Het Vlaams Rampenfonds zal alleen de kosten vergoeden van de schade die op het grondgebied van deze gemeenten werd aangericht.

Welke schade?

Komen in aanmerking voor vergoeding :

schade aan private goederen, zijnde constructies (vb. gebouwen); verplaatsbare constructies die voor bewoning worden gebruikt; roerende goederen voor dagelijks of huiselijk gebruik en andere lichamelijke, onroerende of roerende goederen die gebruik worden voor of product zijn van de beroepsmatige uitbating van een nijverheids-, ambachts-, handels-, tuin of landbouwondernemingen en bosaanplantingen, de uitoefening van een ander beroep, de activiteit van een openbare instelling, een instelling van openbaar nut of van een vzw;

schade aan alle roerende en onroerende goederen die tot het openbaar domein behoren, met uitzondering van de goederen van de Vlaamse overheid.

Voor schade aan landbouwproductie kan alleen een tegemoetkoming worden verleend als het productieverlies per landbouwer en per teelt meer dan 30% bedraagt. Het productieverlies wordt berekend op basis van de totale oppervlakte van de teelt. De tegemoetkoming wordt berekend op basis van artikel 25 van de Europese verordening Landbouwsteun nr. 702/2014.

Aanvragen voor 1 juni

Wie een vergoeding wil krijgen, zal zich wel moeten reppen. Aanvragen moeten vóór 1 juni 2019 worden ingediend.

30.09.2020

Wetsvoorstel: verzekeraars mogen geen informatie verzameld door gezondheidstrackers gebruiken Read more

21.09.2020

Groene kaart vanaf nu elektronisch beschikbaar? Read more

14.09.2020

Maximale rentevoet voor levensverzekeringen van lange duur blijft 2% Read more

07.09.2020

COVID-19: vervallen voorlopige rijbewijzen geldig tot en met 31 december Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]