Hogere boetes voor chauffeurs die hun ADR-lading onvoldoende of verkeerd vastmaken

Vlaanderen gaat chauffeurs die hun ADR-lading onvoldoende of verkeerd vastmaken strenger bestraffen. De regering heeft de boetes m.b.t. ladingzekering in de ADR-boetecatalogus opgetrokken en sommige zelfs verdubbeld. Wanneer de lading bijvoorbeeld niet is vastgezet of gestuwd dan riskeert men voortaan 1.500 euro boete in plaats van 1.100 euro. En voor wie zijn container niet heeft vastgezet is het zeker opletten geblazen. Daarop staat een boete van 1.500 euro, bijna het drievoudige van daarvoor.

Maar daar stopt het niet. De focus ligt dan wel op een hardere aanpak van overtredingen op de ladingszekering, ook tal van andere boetebedragen stijgen.

Denk aan 'rijden met een vervallen of ongeldig keuringsbewijs' (1.100 in plaats van 550 euro), 'opleidingscertificaat van de chauffeur ontbreekt (1.650 in plaats van 1.100 euro), 'het UN-nummer op de oranje signalisatieborden stemt niet overeen met de gegevens op het vervoerdocument' (1.100 in plaats van 550 euro). En dan zijn er ook nog enkele nieuwe boetes. Onder meer voor het ontbreken van de nodige documenten die afwijkingen toestaan en de non-conformiteit van de bedrijfsuitrusting.

Omdat zo veel boetes verhogen, heeft de Vlaamse regering ook het boeteplafond verhoogd. Als hetzelfde vervoer meer dan één voorschrift overtreedt, mag de totale gevorderde som maximum 5.000 euro bedragen (voorheen 2.750 euro). Dat is meteen ook het nieuwe plafond voor het bedrag dat buitenlandse overtreders per overtreding in consignatie mogen geven.

In werking: 11 april 2019 (10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad)

24.11.2020

Rechtstreekse vordering, verhaal en regres Read more

20.11.2020

BelgiŽ implementeert nieuwe Europese drone-wetgeving, regels in werking op 31 december 2020 Read more

16.11.2020

Arbeidsongeschiktheid zelfstandigen: ziekenfondsen kunnen tijdelijk uitkering betalen voor ziektedagen voorafgaand aan ondertekening getuigschrift Read more

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]