Rijbewijs C niet meer nodig om met havenvoertuig rond te rijden in havengebied

Rondrijden met een havenvoertuig in een havengebied kan voortaan gewoon met een rijbewijs B. Hoewel de voertuigen volgens de Belgische wetgeving tot categorieën C1 en C behoren, is een rijbewijs C geen vereiste meer. Volgens de federale regering biedt dit type rijbewijs geen meerwaarde: de opleiding voor een C-rijbewijs is gericht op klassieke vrachtwagens die anders zijn uitgerust dan havenvoertuigen en andere risico’s met zich meebrengen.

De wijziging betekent vooral goed nieuws voor de vele jongeren die in de havens aan de slag zijn. Want op basis van het RijbewijsKB van 23 maart 1998 waren alleen zij verplicht om een rijbewijs C te bezitten om havenvoertuigen te besturen in een havengebied. De regels voorzien opvallend genoeg in een uitzondering voor 'bestuurders van voertuigen voor traag vervoer die vóór 1 oktober 1982' geboren zijn. Voor 36-plussers volstaat een rijbewijs B dus al langer dan vandaag om havenvoertuigen met een maximumsnelheid van hoogstens 40 km/uur te besturen. Ze moeten conform de arbeidsregelgeving wel een bijkomende opleiding volgen om de machines correct te leren besturen.

Bijkomende technische opleiding

Een werkwijze die de federale regering vandaag dus opentrekt naar alle bestuurders van havenvoertuigen in een havengebied: voortaan volstaat een rijbewijs B én een bijkomende technische opleiding bij de werkgever.

Let wel: de uitzondering voor chauffeurs geboren vóór 1 oktober 1982 blijft bestaan. De bepaling is algemeen opgesteld en heeft betrekking op 'alle voertuigen voor traag vervoer'. Niet alleen havenvoertuigen, maar bijvoorbeeld ook bepaalde land- en bosbouwtrekkers.

24.11.2020

Rechtstreekse vordering, verhaal en regres Read more

20.11.2020

BelgiŽ implementeert nieuwe Europese drone-wetgeving, regels in werking op 31 december 2020 Read more

16.11.2020

Arbeidsongeschiktheid zelfstandigen: ziekenfondsen kunnen tijdelijk uitkering betalen voor ziektedagen voorafgaand aan ondertekening getuigschrift Read more

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]