Minder arbeidsongevallen… maar aantal jonge slachtoffers stijgt

De afgelopen tien jaar daalde het aantal arbeidsongevallen met 58,1%. Maar bij de jonge werknemers van 21 tot 30 jaar steeg het aantal arbeidsongevallen binnen dezelfde periode met 272,8%. Dat blijkt uit de statistieken van Group S. De onrustwekkende stijging bij de jongste werknemers zou te wijten zijn aan nieuwe technologieën en gebrek aan opleiding.

Cijfers

Het sociaal secretariaat Group S analyseerde 7.428 arbeidsongevallen bij de 25.000 aangesloten bedrijven, waar in totaal 250.000 werknemers werken. In 2018 noteerde Group S 10.000 ongevallen minder dan in 2008. Het sociaal secretariaat stelt dat dit positieve resultaat te danken is aan het toegenomen aantal inspecties, zware straffen bij inbreuken en de komst van opgeleide preventieadviseurs.

Voor jongere werknemers is er echter sprake van een grote stijging in het aantal arbeidsongevallen. In 2008 vonden er 588 arbeidsongevallen met jongeren plaats. In 2018 steeg dit aantal tot maar liefst 1602 gevallen. Dezelfde trend vinden we terug in de  statistieken van Fedris.

Ervaring en concentratie

Wat maakt jongeren zo kwetsbaar? Philippe Niemegeers van Group S stelt dat er twee oorzaken bestaan voor de sterke stijging. Jonge werknemers hebben vaak minder ervaring dan hun oudere collega's: “Een jonge dakwerker die net van school is en voor het eerst een dak moet installeren, zal zeer geconcentreerd zijn op zijn werk en daardoor minder aandacht besteden aan de omgeving waarin hij zich bevindt”.

Anderzijds doen er zich volgens Niemegeers steeds meer ongevallen voor ten gevolge van afleiding: “Jongeren kijken meer naar hun smartphone dan naar de omgeving waarin ze zich bevinden en merken de gevaren daardoor niet op.” Volgens hem moeten smarthones volledig verboden worden op werven.

Risicosectoren

Het grootste aantal arbeidsongevallen gebeuren in de bouwsector (23% in 2018) en in de bouw van bruggen en verkeerswegen (6,5% in 2018).

Het soort werkongeval is gekoppeld aan de werkzaamheid: in de bouwsector is de oorzaak van een arbeidsongeval vaak een val van een object of persoon, terwijl de ongevallen in de staalindustrie er meer komen door machine gerelateerde snijwonden. Deze ongelukken kunnen tot amputaties leiden. In de zorgsector zijn er vooral meldingen van rugklachten.

Bron: Sentral

24.08.2020

Aansprakelijkheid voor een ongeval Lees meer

03.08.2020

Vrijstelling van BIV voor elektrische voertuigen en nieuwe nummerplaten Lees meer

23.07.2020

Vlaamse vrijstelling sociale zekerheidsbijdragen koopvaardij vanaf juli uitgebreid naar kraanschepen, steenstorters, onderzoeksschepen en schepen voor bouwactiviteiten Lees meer

10.07.2020

COVID-19 is beroepsziekte in cruciale sectoren en essentiŽle diensten Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]