Ongeval met gesleept voertuig

De wagen van mijn dochter raakte onderweg defect en ik heb haar tot de dichtstbijzijnde garage willen slepen. Helaas brak de kabel en botste de auto van mijn dochter tegen een geparkeerd voertuig. Tot wie moet ik mij wenden om schadevergoeding te vragen?

Welke verzekeraar moet de schade vergoeden in de veronderstelling dat de twee voertuigen geldig verzekerd waren? De uwe of die van uw dochter?

Uw verzekeraar BA Motorrijtuigen zal tussenkomen en de schade aan het geparkeerde voertuig vergoeden: uw verzekeraar BA Motorrijtuigen dekt de aansprakelijkheid voor de door uw voertuig veroorzaakte schade. Bovendien wordt alles wat aan uw voertuig gekoppeld is, beschouwd als een deel ervan. Ongeacht het gaat om een aanhangwagen voor bagage, een caravan of een toevallig gesleept voertuig met pech.

Voor de schade aan uw voertuig valt geen vergoeding te verwachten, afgezien van een eventuele tegemoetkoming van uw omniumverzekering.

Wat de schade aan de wagen van uw dochter betreft, zal uw verzekeraar niet aanvoeren dat het gesleepte voertuig en uw wagen een geheel vormen. Hij zal de schade vergoeden, want: “wanneer het omschreven rijtuig toevallig om het even welk motorrijtuig met pech sleept, ... wordt de dekking eveneens uitgebreid tot de schade aan het gesleepte voertuig”. Of uw dochter al dan niet onder uw dak woont, verandert er niets aan, met dien verstande dat onderzocht zal moeten worden wie de eigenaar van het voertuig is. Als u haar auto gekocht hebt, zal de verzekeraar niet tussenkomen omdat u als eigenaar wordt beschouwd en u geen aanspraak kunt maken op een vergoeding voor uw eigen schade.

Opgelet: wanneer uw verzekeraar erin toestemt de schade te vergoeden, zal hij zijn tussenkomst in het premiebedrag verrekenen door uw schadeverleden, voorheen Bonus-Malus te verhogen.

Bron: 101 vragen over de autoverzekering

24.08.2020

Aansprakelijkheid voor een ongeval Read more

03.08.2020

Vrijstelling van BIV voor elektrische voertuigen en nieuwe nummerplaten Read more

23.07.2020

Vlaamse vrijstelling sociale zekerheidsbijdragen koopvaardij vanaf juli uitgebreid naar kraanschepen, steenstorters, onderzoeksschepen en schepen voor bouwactiviteiten Read more

10.07.2020

COVID-19 is beroepsziekte in cruciale sectoren en essentiŽle diensten Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]