Ongeval op weg naar het werk

Is mijn werkgever aansprakelijk voor ongevallen die ik op de weg naar en van het werk veroorzaak?

Wie is aansprakelijk voor een verkeersongeval dat door een werknemer wordt veroorzaakt? Welke verzekering moet tussenkomen?

Vóór we deze vraag beantwoorden, moeten we even iets verduidelijken om verwarring te vermijden. De werkgever is aansprakelijk voor zijn personeel tijdens de diensturen. Dit zowel binnen de muren van de onderneming als tijdens verplaatsingen en opdrachten buiten de onderneming. Hij is echter niet aansprakelijk voor de daden van dat personeel op de weg naar en van het werk. De werknemers zijn dan weer wel gedekt voor arbeidsongevallen (hun eigen lichamelijke letsels) tijdens het werk, maar ook op de weg naar en van het werk.

Het antwoord op de vraag zoals ze hier wordt geformuleerd, is dus neen. De werkgever is niet aansprakelijk.

Tijdens de werkuren liggen de zaken anders.
De werkgever is aansprakelijk voor zijn personeel en die aansprakelijkheid wordt gewaarborgd door een verzekering BA Onderneming ... die niet alles dekt.

Laten we ons nu buigen over een ongeval dat veroorzaakt wordt achter het stuur van een motorrijtuig. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen voertuigen die bestemd zijn om werkzaamheden uit te voeren en voertuigen die dienen om op de openbare weg te rijden. De BA Onderneming komt tussen voor ongevallen, veroorzaakt door een zelfrijdende machine voor de uitvoering van exploitatiewerkzaamheden (heftruck, motorschop) bij de verzekeringnemer of op werven, evenals binnen een beperkte straal rond de onderneming. Als het voertuig bestemd is om op de openbare weg te rijden (personenauto, vrachtauto, bestelauto), moet de BA Motorrijtuigen de schade vergoeden.

De BA Motorrijtuigen van wie?
Als de werknemer voor zijn opdrachten een voertuig van de onderneming gebruikt, zal de door de onderneming gesloten BA Motorrijtuigen tussenkomen bij een ongeval.
Gebruikt de werknemer zijn persoonlijke voertuig, dan moet zijn BA Motorrijtuigen de schade vergoeden.

Die zou kunnen tegenwerpen dat, hoewel hij zelf het ongeval heeft veroorzaakt, zijn werkgever aansprakelijk is ... Dat zal echter niets uithalen. Net zoals alle polissen BA Motorrijtuigen verzekert zijn overeenkomst “de burgerlijke aansprakelijkheid van de werkgever van personen die vrijgesteld zijn van iedere aansprakelijkheid krachtens artikel 18 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten”. De aansprakelijkheid van de werkgever wordt dus gedekt door de overeenkomst BA Motorrijtuigen van zijn werknemer.

Wat als de werknemer zijn persoonlijk voertuig gebruikt zonder de (verplichte) verzekering BA Motorrijtuigen te sluiten?

De werkgever kan een beroep doen op zijn verplichte verzekering BA Onderneming. Die dekt namelijk “zijn aansprakelijkheid in de hoedanigheid van aansteller voor schade, aan derden veroorzaakt door motorrijtuigen,

die door zijn aangestelden gebruikt worden in het belang van de dienst;

waarvan hij niet de eigenaar, lessee, huurder of bezitter is;

en waarvoor er geen verzekering BA Motorrijtuigen geldt”.

De schade aan het voertuig dat door de aangestelde wordt gebruikt, is niet verzekerd en de verzekeraar BA Onderneming kan een recht van verhaal uitoefenen tegen de aansprakelijke aangestelde.

Bron: 101 vragen over de autoverzekering

24.08.2020

Aansprakelijkheid voor een ongeval Lees meer

03.08.2020

Vrijstelling van BIV voor elektrische voertuigen en nieuwe nummerplaten Lees meer

23.07.2020

Vlaamse vrijstelling sociale zekerheidsbijdragen koopvaardij vanaf juli uitgebreid naar kraanschepen, steenstorters, onderzoeksschepen en schepen voor bouwactiviteiten Lees meer

10.07.2020

COVID-19 is beroepsziekte in cruciale sectoren en essentiŽle diensten Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]