Zwakke weggebruiker

Als voorzichtige fietser werd ik toch verrast door de bestuurder van een auto die een kruispunt was opgereden terwijl hij me voorrang moest geven. Ik remde om hem te vermijden, maar door het glad geworden wegdek maakte ik een lelijke duikvlucht. Kan ik aanspraak maken op een schadevergoeding hoewel er geen contact was met dit voertuig? In mijn val heb ik bovendien een andere fietser gegrepen.

Volgens de informatie die u hebt verstrekt, bent u in uw recht. Behoudens betwisting door de tegenpartij zal de verzekering BA Motorrijtuigen van de automobilist die aansprakelijk is voor het ongeval, uw materiële (fiets, kleding) en lichamelijke (dokterskosten, ...) schade moeten vergoeden. Of er al dan niet contact met het voertuig geweest is, speelt geen rol. Diezelfde verzekering zal ook de andere fietser moeten vergoeden.

Het antwoord moet opnieuw bekeken worden als niet de automobilist aansprakelijk blijkt te zijn, maar u.

Als zwakke weggebruiker kunt u zich beroepen op de bepalingen van artikel 29bis van de wet van 21 november 1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen (Objectieve BA). In geval van een verkeersongeval op de openbare weg waarbij een motorrijtuig betrokken is, kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding voor lichamelijke letsels of overlijden, inclusief schade aan uw kleding.

Voor de tweede fietser, die u in uw val hebt meegenomen, zijn dezelfde bepalingen van toepassing. Alle bovengenoemde voorwaarden zijn immers vervuld: ongeval, verkeer, betrokkenheid van een motorrijtuig. Ook hier is contact met het voertuig geen vereiste.

Wanneer u aansprakelijk wordt gesteld, hoeft u de aan u betaalde bedragen niet terug te geven, maar bent u aansprakelijk voor de schade aan derden, d.w.z. de schade die de andere fietser heeft geleden.

Uw BA privéleven (familiale verzekering) zal het bedrag terugstorten dat de verzekeraar BA Motorrijtuigen voor de lichamelijke letsels van deze fietser heeft betaald, en de fietser vergoeden voor zijn materiële schade (fiets).

Bron: 101 vragen over de autoverzekering

24.08.2020

Aansprakelijkheid voor een ongeval Read more

03.08.2020

Vrijstelling van BIV voor elektrische voertuigen en nieuwe nummerplaten Read more

23.07.2020

Vlaamse vrijstelling sociale zekerheidsbijdragen koopvaardij vanaf juli uitgebreid naar kraanschepen, steenstorters, onderzoeksschepen en schepen voor bouwactiviteiten Read more

10.07.2020

COVID-19 is beroepsziekte in cruciale sectoren en essentiŽle diensten Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]