Zwakke weggebruiker

Als voorzichtige fietser werd ik toch verrast door de bestuurder van een auto die een kruispunt was opgereden terwijl hij me voorrang moest geven. Ik remde om hem te vermijden, maar door het glad geworden wegdek maakte ik een lelijke duikvlucht. Kan ik aanspraak maken op een schadevergoeding hoewel er geen contact was met dit voertuig? In mijn val heb ik bovendien een andere fietser gegrepen.

Volgens de informatie die u hebt verstrekt, bent u in uw recht. Behoudens betwisting door de tegenpartij zal de verzekering BA Motorrijtuigen van de automobilist die aansprakelijk is voor het ongeval, uw materiële (fiets, kleding) en lichamelijke (dokterskosten, ...) schade moeten vergoeden. Of er al dan niet contact met het voertuig geweest is, speelt geen rol. Diezelfde verzekering zal ook de andere fietser moeten vergoeden.

Het antwoord moet opnieuw bekeken worden als niet de automobilist aansprakelijk blijkt te zijn, maar u.

Als zwakke weggebruiker kunt u zich beroepen op de bepalingen van artikel 29bis van de wet van 21 november 1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen (Objectieve BA). In geval van een verkeersongeval op de openbare weg waarbij een motorrijtuig betrokken is, kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding voor lichamelijke letsels of overlijden, inclusief schade aan uw kleding.

Voor de tweede fietser, die u in uw val hebt meegenomen, zijn dezelfde bepalingen van toepassing. Alle bovengenoemde voorwaarden zijn immers vervuld: ongeval, verkeer, betrokkenheid van een motorrijtuig. Ook hier is contact met het voertuig geen vereiste.

Wanneer u aansprakelijk wordt gesteld, hoeft u de aan u betaalde bedragen niet terug te geven, maar bent u aansprakelijk voor de schade aan derden, d.w.z. de schade die de andere fietser heeft geleden.

Uw BA privéleven (familiale verzekering) zal het bedrag terugstorten dat de verzekeraar BA Motorrijtuigen voor de lichamelijke letsels van deze fietser heeft betaald, en de fietser vergoeden voor zijn materiële schade (fiets).

Bron: 101 vragen over de autoverzekering

24.11.2020

Rechtstreekse vordering, verhaal en regres Read more

20.11.2020

BelgiŽ implementeert nieuwe Europese drone-wetgeving, regels in werking op 31 december 2020 Read more

16.11.2020

Arbeidsongeschiktheid zelfstandigen: ziekenfondsen kunnen tijdelijk uitkering betalen voor ziektedagen voorafgaand aan ondertekening getuigschrift Read more

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]