Vanaf 1 mei 2021 is Europees etiket verplicht op alle banden

De Europese Unie heeft een soort van energie-etiket ontworpen, specifiek voor de banden van voertuigen. Met dat etiket wil Europa de transporteurs en weggebruikers aansporen om brandstofefficiënte, duurzame, veilige en geluidsarme banden te kopen.

Het etiket moet vanaf volgend jaar aangebracht worden op alle C1-, C2- en C3-banden. Dus zowel op de banden die bestemd zijn voor gewone personenwagens, als op de banden voor bussen en vrachtwagens.

De bandenetiketten moeten ook getoond worden op de plaatsen waar er banden verkocht worden. Dus in de bandencentrales, maar ook online - vandaar de QR-code op het etiket. Het bandenetiket moet ook vermeld worden in de advertenties en technische documentatie voor de banden.

Het bandenetiket bevat informatie over:

de brandstofefficiëntie en rolweerstand van de band

de grip op een nat wegdek

de rolgeluidsemissie

de grip op sneeuw, en

de grip op ijs.

Een bandenetiket is echter niet verplicht voor voertuigen die geen 80 km/h halen, voor banden met een ongewone diameter (minder dan 254 mm of meer dan 635 mm), voor banden voor racevoertuigen of voor spijkerbanden. En zo zijn er nog enkele uitzonderingen. De voorschriften voor de coverbanden zijn ook maar van toepassing zodra er een geschikte testmethode gevonden wordt om de prestaties van die banden te meten.

Verordening 2020/740 is rechtstreeks van toepassing in alle lidstaten. Ze treedt in werking op 1 mei 2021 en de lidstaten staan in voor het toezicht op de naleving ervan.

24.08.2020

Aansprakelijkheid voor een ongeval Read more

03.08.2020

Vrijstelling van BIV voor elektrische voertuigen en nieuwe nummerplaten Read more

23.07.2020

Vlaamse vrijstelling sociale zekerheidsbijdragen koopvaardij vanaf juli uitgebreid naar kraanschepen, steenstorters, onderzoeksschepen en schepen voor bouwactiviteiten Read more

10.07.2020

COVID-19 is beroepsziekte in cruciale sectoren en essentiŽle diensten Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]