Ondernemingen krijgen ook volgend jaar nog subsidies voor gecombineerd vervoer

Ondernemingen die hun goederen vervoeren via een formule van verspreid of gecombineerd vervoer met gebruikmaking van het spoor, hebben rechtstreeks of onrechtstreeks recht op een overheidstussenkomst per kilometer die afgelegd wordt via het spoor. Beide steunregimes lopen eind dit jaar af, maar de wetgever besliste om de steun nog een jaar langer toe te kennen. Tot 31 december 2021 dus. De wetgever wil zo de continuïteit van het goederenvervoer per spoor verzekeren, ondanks de coronacrisis.

Om recht te hebben op de steunverlenging stelt de wetgever echter één belangrijke voorwaarde: de onderneming die steun kreeg, mag binnen de 24 maanden geen collectief ontslag doorvoeren 'dat niet door economische noodzaak gerechtvaardigd is, maar ingegeven is door de wil om dividenden uit te keren'. Wie zich daar niet aan houdt, moet de steun dubbel terugbetalen.

De steun voor gecombineerd vervoer wordt alleen toegekend voor intermodale transporteenheden (ITE) en wordt uitgekeerd aan de ondernemingen die de contractuele aansprakelijkheid op zich nemen voor het vervoer per spoor van de ITE's (de operatoren). De steun voor het verspreid vervoer wordt toegekend voor conventionele spoorwegwagons en gaat naar de ondernemingen die de tractie van de wagons doen (de spoorwegondernemingen).

De wet die de steun voor verspreid en gecombineerd vervoer met een jaar verlengt, treedt in werking op 1 januari 2021.

30.09.2020

Wetsvoorstel: verzekeraars mogen geen informatie verzameld door gezondheidstrackers gebruiken Read more

21.09.2020

Groene kaart vanaf nu elektronisch beschikbaar? Read more

14.09.2020

Maximale rentevoet voor levensverzekeringen van lange duur blijft 2% Read more

07.09.2020

COVID-19: vervallen voorlopige rijbewijzen geldig tot en met 31 december Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]