Wetsvoorstel: verzekeraars mogen geen informatie verzameld door gezondheidstrackers gebruiken

De Kamercommissie Economie heeft 23 september een wetsvoorstel van de PS goedgekeurd die verzekeringsondernemingen verbiedt om informatie te gebruiken van gezondheidstrackers, en de premie en scope van de dekking te bepalen op basis van de voorwaarde dat de verzekeringnemer ermee instemt een gezondheidstracker te gebruiken.

Nieuwe digitale applicaties maken het mogelijk om gegevens op te slaan aangaande de levenswijze, het welzijn of de gezondheidstoestand van de gebruiker. Het gaat hier onder meer om het registreren van fysieke activiteiten (Runtastic, Runkeeper, etc.), monitoren van de voeding door calorieën te tellen (MyFitnessPal), controle van het gewicht via slimme weegschalen, opvolgen van risicofactoren als diabetes, etc.

Deze applicaties bieden verschillende mogelijkheden op medisch vlak, maar op het vlak van verzekeringen vormen ze volgens de indieners van het wetsvoorstel een bedreiging. Bepaalde verzekeraars kennen bepaalde voordelen toe als ze toegang krijgen tot deze gegevens, of willen op basis ervan segmenteren op personen met een goede gezondheid en met een minder goede gezondheid.

Voorbeelden uit het buitenland tonen dat verzekeringsondernemingen dergelijke praktijken toepassen om ervoor te zorgen dat klanten bepaalde applicaties gebruiken. De PS vreest dat in ziekteverzekeringen een gelijkaardig systeem zal ontstaan als het 'Pay as you drive'-model in BA Auto.

In dit model wordt een tracker voorzien in het voertuig, die gegevens bijhoudt aangaande remmen, versnellen en/of snelheid, in ruil voor een voordelig tarief. In de ziekteverzekering zou dit een 'paradigmaverschuiving' inhouden.

“De ziekteverzekering moet gebaseerd zijn op een model dat uitgaat van gedeeltelijke of gehele onderlinge waarborging van de ziekterisico's, zonder discriminatie die gebaseerd is op de gezondheidstoestand”, aldus Kamerlid Christophe Lacroix.

24.11.2020

Rechtstreekse vordering, verhaal en regres Read more

20.11.2020

BelgiŽ implementeert nieuwe Europese drone-wetgeving, regels in werking op 31 december 2020 Read more

16.11.2020

Arbeidsongeschiktheid zelfstandigen: ziekenfondsen kunnen tijdelijk uitkering betalen voor ziektedagen voorafgaand aan ondertekening getuigschrift Read more

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Read more

NEWSLETTER
website by Kluwer EasyWeb

We use cookies to record your language preference and enhance your surfing experience. Know more[OK]