Wetsvoorstel: verzekeraars mogen geen informatie verzameld door gezondheidstrackers gebruiken

De Kamercommissie Economie heeft 23 september een wetsvoorstel van de PS goedgekeurd die verzekeringsondernemingen verbiedt om informatie te gebruiken van gezondheidstrackers, en de premie en scope van de dekking te bepalen op basis van de voorwaarde dat de verzekeringnemer ermee instemt een gezondheidstracker te gebruiken.

Nieuwe digitale applicaties maken het mogelijk om gegevens op te slaan aangaande de levenswijze, het welzijn of de gezondheidstoestand van de gebruiker. Het gaat hier onder meer om het registreren van fysieke activiteiten (Runtastic, Runkeeper, etc.), monitoren van de voeding door calorieën te tellen (MyFitnessPal), controle van het gewicht via slimme weegschalen, opvolgen van risicofactoren als diabetes, etc.

Deze applicaties bieden verschillende mogelijkheden op medisch vlak, maar op het vlak van verzekeringen vormen ze volgens de indieners van het wetsvoorstel een bedreiging. Bepaalde verzekeraars kennen bepaalde voordelen toe als ze toegang krijgen tot deze gegevens, of willen op basis ervan segmenteren op personen met een goede gezondheid en met een minder goede gezondheid.

Voorbeelden uit het buitenland tonen dat verzekeringsondernemingen dergelijke praktijken toepassen om ervoor te zorgen dat klanten bepaalde applicaties gebruiken. De PS vreest dat in ziekteverzekeringen een gelijkaardig systeem zal ontstaan als het 'Pay as you drive'-model in BA Auto.

In dit model wordt een tracker voorzien in het voertuig, die gegevens bijhoudt aangaande remmen, versnellen en/of snelheid, in ruil voor een voordelig tarief. In de ziekteverzekering zou dit een 'paradigmaverschuiving' inhouden.

“De ziekteverzekering moet gebaseerd zijn op een model dat uitgaat van gedeeltelijke of gehele onderlinge waarborging van de ziekterisico's, zonder discriminatie die gebaseerd is op de gezondheidstoestand”, aldus Kamerlid Christophe Lacroix.

30.09.2020

Wetsvoorstel: verzekeraars mogen geen informatie verzameld door gezondheidstrackers gebruiken Lees meer

21.09.2020

Groene kaart vanaf nu elektronisch beschikbaar? Lees meer

14.09.2020

Maximale rentevoet voor levensverzekeringen van lange duur blijft 2% Lees meer

07.09.2020

COVID-19: vervallen voorlopige rijbewijzen geldig tot en met 31 december Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]