Overstap naar nieuwe commerciële kentekenplaten uitgesteld tot 1 januari 2021

De nieuwe regels voor commerciële kentekenplaten zullen pas op 1 januari 2021 in werking treden. En dus niet op 1 oktober 2020 zoals oorspronkelijk voorzien.

Pas in 2021 van 2 naar 4 categorieën commerciële kentekenplaten

De huidige regels blijven dus van kracht tot het einde van het jaar. Dit betekent dat er de komende maanden dus nog steeds slechts 2 soorten commerciële kentekenplaten circuleren: de handelaarsplaat (“Z-plaat”) en de proefrittenplaat (“ZZ-plaat”). Pas vanaf 1 januari 2021 zullen er 4 types zijn: proefrittenplaten, handelaarsplaten, beroepsplaten en nationale platen.

De beroepsplaat is bedoeld voor koetswerkmakers en herstellers van voertuigen zodat ze met een voertuig kunnen rondrijden op Belgisch grondgebied tijdens een periode van 5 (niet noodzakelijk opeenvolgende) dagen om het te leveren, te controleren na een herstelling, voor te rijden om een individuele goedkeuring te krijgen of om te laten keuren.

De nationale plaat is verbonden aan een bepaald voertuig zodat er gedurende 20 opeenvolgende kalenderdagen mee kan worden rondgereden op Belgisch grondgebied om het te leveren, voor te rijden voor een individuele goedkeuring of om het te laten keuren.

Andere vorm

De nieuwe commerciële platen zullen er ook wat anders uitzien dan nu zodat ze beter opvallen in het verkeer. Het blijven witte nummerborden met groene karakters, maar iedere plaat krijgt een unieke beginletter die helemaal vooraan komt te staan. De handelaarsplaat zal met de letter Z beginnen, de proefrittenplaat met de letter Y, de beroepsplaat met de letter V en de nationale plaat met de letters UA.

Gekoppeld aan voertuig i.p.v. houder

Andere belangrijke nieuwigheid binnen de nieuwe regels is dat een commerciële plaat vanaf 1 januari 2021 niet meer wordt gekoppeld aan een houder (natuurlijke persoon of rechtspersoon), maar wel toebehoort aan één welbepaald voertuig. Daarmee wil de wetgever misbruik tegengaan.

Wat met aanvragen in 2020?

Nog tot 31 december 2020 kan een nieuwe commerciële kentekenplaat in de huidige vorm worden aangevraagd (handelaarsplaat of proefrittenplaat) en kan een aanvraag worden ingediend om de geldigheidsduur van bestaande commerciële kentekenplaten te verlengen. De afgeleverde en verlengde commerciële kentekenplaten die na 1 oktober zijn aangevraagd zullen gelden tot 31 december 2021.

In werking: 16 oktober 2020

24.11.2020

Rechtstreekse vordering, verhaal en regres Lees meer

20.11.2020

BelgiŽ implementeert nieuwe Europese drone-wetgeving, regels in werking op 31 december 2020 Lees meer

16.11.2020

Arbeidsongeschiktheid zelfstandigen: ziekenfondsen kunnen tijdelijk uitkering betalen voor ziektedagen voorafgaand aan ondertekening getuigschrift Lees meer

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]