Ongeval in recht = recht op vervangwagen?

Tijdens een ongeval waarbij u in uw recht bent, raakt uw auto beschadigd. De herstelling neemt al vlug enkele dagen in beslag. Krijgt u dan automatisch en gratis een vervangwagen, en voor hoelang?

Verscheidene verzekeringsmaatschappijen bieden via hun gewone autopolis – de burgerrechtelijke aansprakelijkheidsverzekering – een gratis vervangwagen aan wanneer u, als hun cliënt, bij een ongeval in uw recht bent. Doorgaans stellen zij daarbij als voorwaarde dat de verantwoordelijke tegenpartij moet gekend zijn en dat een door de verzekeringsmaatschappij erkende hersteller de auto repareert. Als u een andere hersteller verkiest, zal u waarschijnlijk een deel van de huur van de vervangwagen – meestal 25% – zelf moet dragen.

Beperkte periode

Normaal gezien krijgt u de vervangwagen enkel tijdens de herstelling van uw auto. Maar er bestaan ook polissen die u een wagen aanbieden om de eerste 24 uur na het ongeval te overbruggen. Als uw auto niet meer kan hersteld worden, stellen sommige verzekeraars u een gratis vervangwagen ter beschikking voor een bepaalde periode: meestal 5 à 7 dagen. Bij anderen zal u daarvoor een extra bijstandswaarborg moeten afgesloten hebben.

Omnium verzekerd?

Als u bij een ongeval in uw recht bent, maakt het niet uit of u omnium verzekerd bent: u krijgt altijd een vervangwagen volgens de hiervoor beschreven principes. Gaat u evenwel zelf in de fout, dan bewijst de omniumdekking wel degelijk haar nut. U hebt dan niet alleen de garantie dat de schade aan uw auto hersteld wordt, maar ook dat u over een vervangwagen kunt beschikken.

Afzonderlijke bijstandverzekering?

Naast de bijstandswaarborg die u bij uw autoverzekering kunt afsluiten, bestaan er ook afzonderlijke bijstandpolissen. Of ze u een vervangwagen garanderen na een ongeval, hangt af van de formule die u hebt gekozen. U doet er met andere woorden goed aan vooraf ons advies in te winnen, als u onaangename verrassingen wilt vermijden.

Vergelijken is de boodschap

Heel wat automerken bieden bij de verkoop van een nieuwe wagen gedurende enkele jaren zelf een bijstanddekking aan. De dekking is bij de ene al wat uitgebreider dan bij de andere. Laat u echter niet blindelings overtuigen door het verkooppraatje, hoe verleidelijk het aanbod ook klinkt. Het is immers mogelijk dat er u, na een ongeval geen vervangwagen ter beschikking wordt gesteld, tegen uw verwachtingen in. Sommige autobouwers leveren enkel bijstand bij een mechanisch defect aan uw auto. Lees er daarom de voorwaarden goed op na vooraleer u tekent.

24.08.2020

Aansprakelijkheid voor een ongeval Lees meer

03.08.2020

Vrijstelling van BIV voor elektrische voertuigen en nieuwe nummerplaten Lees meer

23.07.2020

Vlaamse vrijstelling sociale zekerheidsbijdragen koopvaardij vanaf juli uitgebreid naar kraanschepen, steenstorters, onderzoeksschepen en schepen voor bouwactiviteiten Lees meer

10.07.2020

COVID-19 is beroepsziekte in cruciale sectoren en essentiŽle diensten Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]