Jaarverslag Rijksdienst voor Pensioenen

Minister van Pensioenen, Vincent Van Quickenborne, heeft het jaarverslag 2011 van de Rijkdienst voor Pensioenen (RVP) voorgesteld. Jaarlijks wordt 30 miljard euro uitbetaald voor pensioenen van werknemers, ambtenaren en zelfstandigen. Van dit totaalbedrag gaat maar 1,5 miljard euro naar de pensioenen van zelfstandigen. Dat onevenwicht baart de minister zorgen.

In 2011 zijn er ongeveer 150.000 gepensioneerden bijgekomen. Dat komt overeen met een stijging van 5%. “Om al die pensioenen te kunnen blijven betalen, moeten de loopbanen met twee jaar verlengd worden”, aldus de minister.

Pensioenbonus

Het doel is om zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om zo lang mogelijk te werken, zodat ze meer bijdragen leveren aan de pensioenkas. Met hetzelfde doel werd in 2007 de pensioenbonus ingevoerd. In 2011 motiveerde deze maatregel 70.000 personen om hun beroepsactiviteit verder te zetten tot 62 jaar of minstens 44 jaar te werken. Voor de pensioenbonus werd in 2011 in totaal 88,8 miljoen euro uitbetaald.

Meer gevarieerde loopbaan

Mensen veranderen veel meer dan vroeger van job en dus van statuut. Het aantal gepensioneerden, die tijdens hun loopbaan zowel aan de slag waren als werknemer, zelfstandige en ambtenaar, steeg daardoor de voorbije vijf jaar met bijna 10%. Die toename geldt voor alle types gemengde loopbanen, maar het meest uitgesproken is toch de stijging de voorbije vijf jaar van het aantal gepensioneerden die werknemer en ambtenaar zijn geweest (met +9,6%) en de gepensioneerden die zowel ambtenaar, werknemer als zelfstandige zijn geweest (+9,7%).

Doorgedreven informatisering van de RVP

Om het stijgend aantal pensioenaanvragen de baas te kunnen, zet de RVP sterk in op modernisering en informatisering. Het voorbeeld bij uitstek is www.pensioenaanvraag.be, de digitale applicatie waarop burgers sinds vorig jaar met enkele muisklikken van thuis uit hun pensioen kunnen aanvragen. De inspanningen die de RVP levert op het vlak van digitalisering worden trouwens gesmaakt. Uit een rondvraag van Test-Aankoop in de periode van mei tot september 2011 bleek MyPension.be de tweede meest gewaardeerde overheidssite.

24.11.2020

Rechtstreekse vordering, verhaal en regres Lees meer

20.11.2020

BelgiŽ implementeert nieuwe Europese drone-wetgeving, regels in werking op 31 december 2020 Lees meer

16.11.2020

Arbeidsongeschiktheid zelfstandigen: ziekenfondsen kunnen tijdelijk uitkering betalen voor ziektedagen voorafgaand aan ondertekening getuigschrift Lees meer

20.10.2020

Erkenning aansprakelijkheid Lees meer

NIEUWSBRIEF
website door Kluwer EasyWeb

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]