Arbeidsongeschiktheid zelfstandigen: ziekenfondsen kunnen tijdelijk uitkering betalen voor ziektedagen voorafgaand aan ondertekening getuigschrift
Uitkering vanaf de eerste ziektedag
Sinds 1 juli 2019 kunnen arbeidsongeschikte zelfstandigen vanaf de eerste ziektedag een uitkering krijgen van het ziekenfonds op voorwaarde dat ze minstens 7 dagen ziek zijn. Het is daarbij cruciaal om al op die eerste ziektedag naar de dokter te gaan. Want de datum van ondertekening van het getuigschrift van arbeidsongeschiktheid door de behandelende arts is doorslaggevend voor het bepalen van ‘de eerste ziektedag’. De algemene regel is immers dat ‘de adviserende arts van het ziekenfonds de arbeidsongeschiktheid ten vroegste kan erkennen vanaf de datum van ondertekening van het getuigschrift van arbeidsongeschiktheid door de behandelende arts’. Het ziekenfonds kan nooit een uitkering uitbetalen voor een periode voorafgaand aan de datum van ondertekening door de behandelende arts.
Moeilijkheden door corona
Op dit moment is het echter heel moeilijk om snel een afspraak te krijgen bij een arts. Door de heropflakkering van de coronapandemie zijn tal van niet niet-dringende raadplegingen en medische behandelingen uitgesteld en worden dokterpraktijken overspoeld met (potentiële) coronapatiënten. De wetgever komt daarom met tijdelijke versoepelingen. De regel dat ‘het tijdvak van arbeidsongeschiktheid’ ten vroegste kan aanvangen op de datum van ondertekening van het getuigschrift van arbeidsongeschiktheid is NIET van toepassing op elk tijdvak van arbeidsongeschiktheid dat aanvat vanaf 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2020. Op die manier wordt vermeden dat zieke zelfstandigen die niet meteen bij een arts geraken om hun arbeidsongeschiktheid te laten vaststellen, (een deel van) hun ziekte-uitkering verliezen.
In werking: 13 november 2020