Arbeidsongevallen
Een werkgever is in België wettelijk verplicht een arbeidsongevallenpolis af te sluiten.
Na een ongeval op het werk of op weg naar of van het werk dekt de arbeidsongevallenverzekering onder andere een dagvergoeding bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid, ziekenhuiskosten en geneesmiddelen, vervoerskosten naar ziekenhuizen en artsen, een rente bij blijvende arbeidsongeschiktheid, …
Excedent
De vergoeding gebaseerd op de arbeidsongevallenverzekering is beperkt tot een wettelijk bepaald plafond. Een werkgever kan ervoor kiezen zijn werknemers ook te verzekeren voor de loonmassa die het wettelijk plafond overstijgt. Dit is het excedent.
Ongevallen privé-leven
Werkgevers kunnen als extralegaal voordeel aan hun werknemers een uitbreiding van de arbeidsongevallenverzekering aanbieden. Zo zijn ongevallen tijdens het privé leven ook verzekerd alsof ze arbeidsongevallen zouden zijn. Op deze manier is de werknemer altijd beschermd.
Ongevallen zelfstandigen 24/24
Een zelfstandige zaakvoerder is niet verzekerd onder de arbeidsongevallenverzekering van zijn medewerkers. Een ongevallenverzekering 24/24 (privé én beroepsleven) biedt hiervoor de oplossing.
Hospitalisatie
Dankzij een collectieve hospitalisatieverzekering onderschreven door de werkgever, is een werknemer (en eventueel zijn gezin) beschermd bij een ziekenhuisopname.
Als aanvulling op de kosten die het ziekenfonds terugbetaalt, kan een (collectieve) hospitalisatieverzekering kosten die het ziekenfonds niet draagt bij ziekte, ongeval, bevalling of zwangerschapscomplicatie ten laste nemen.
Bijkomende waarborgen kunnen onder andere bestaan uit het dragen van ambulante medische kosten (zonder dat er sprake is van een hospitalisatie) of tandzorg.
De collectieve hospitalisatieverzekering is een extralegaal voordeel voor de medewerkers van een onderneming.
Het voordeel voor de werkgever is dat hij geen RSZ-bijdragen verschuldigd is op de betaalde premies.